Apple verkoopt meer iPhones maar minder iPads

Apple heeft in het afgelopen kwartaal 61,2 miljoen iPhones verkocht; 40 procent meer dan een jaar eerder. Ook het aantal verkochte iMacs steeg, hetzij lichter. Er is echter niet alleen goed nieuws: het aantal verkochte iPads daalde flink.

Naast de 61,2 miljoen verkochte iPhones verkocht Apple 12,6 miljoen iPads, maakte Apple bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. In het gebroken boekjaar van het bedrijf is dat het tweede kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder steeg de verkoop van iPhones met 40 procent. De verkoop van iPhones lag iets lager in het vierde kwartaal, maar dat is gebruikelijk, dankzij de feestdagen; het is betrouwbaarder om verkoopcijfers met een jaar eerder te vergelijken.

In tegenstelling tot het aantal verkochte iPhones daalde het aantal iPads dat Apple verkocht. Waar Apple een jaar geleden 16,4 miljoen iPads wist te slijten, waren dat er in het afgelopen kwartaal maar 12,6 miljoen; een afname van 23 procent. Het aantal verkochte Macs steeg wel: van 4,1 miljoen 4,6 miljoen, een toename van 10 procent.

verkochte apple producten.png

Apple verdiende vorig jaar verreweg het meest met de verkoop van iPhones: 40,2 miljard dollar, omgerekend 37 miljard euro. De omzet uit iPads kwam neer op 5,4 miljard dollar; die uit Macs op 5,6 miljard dollar, waarmee Apple voor het eerst sinds lange tijd weer meer verdient met Macs dan met iPads. De winst uit Apples diensten, zoals iCloud en de App Store, kwam neer op 4,9 miljard dollar.

In totaal zette Apple in het eerste kwartaal 58 miljard dollar om, met een winst van 13,6 miljard dollar. Een jaar geleden was dat nog respectievelijk 45,6 miljard dollar omzet en 10,2 miljard dollar winst.

bron: tweakers.net