Microsoft toont Windows 10 op smartphones

Tijdens een evenement over Windows 10 heeft Microsoft meer onthuld over de nieuwe Windows-versie op smartphones. Windows 10 op smartphones biedt onder meer ondersteuning voor synchronisatie van notificaties met Windows 10-pc's en -tablets.

Naast synchronisatie van notificaties biedt Windows 10 voor smartphones onder meer inline-replies in notificaties, waarbij een gebruiker direct vanuit een notificatie kan antwoorden zonder de app te openen. Dergelijke functionaliteit was al aanwezig in iOS. Ook kunnen smartphone-gebruikers het onscreen-toetsenbord in Windows 10 naar elke plek op het scherm verplaatsen.

2000574932.jpeg  2000574933.jpeg

Windows 10 op smartphones biedt net als oude Windows Phone-versies de mogelijkheid om vanuit één app via verschillende diensten te communiceren. Zo kan een gebruiker tijdens een gesprek overstappen van sms naar Skype. Het is nog onduidelijk of ook andere diensten zoals WhatsApp en Facebook Messenger ondersteuning voor die functionaliteit zullen inbouwen.

Verder wordt de achtergrondafbeelding niet langer over de live-tiles 'gelegd', maar op de achtergrond ervan getoond. Ook heeft Microsoft het instellingenmenu onder handen genomen en instellingen gecategoriseerd, zodat het menu minder chaotisch moet overkomen. In de lijst met geïnstalleerde apps staan recente apps nu bovenaan, zodat ze makkelijker te vinden zijn.

2000574934.jpeg

Microsoft deed de nieuwe features uit de doeken tijdens een eigen evenement over Windows 10. Tot nu toe gaf Microsoft vooral details over de werking van de desktopversie van het nieuwe besturingssysteem. Zo krijgt Windows 10 voor pc's een nieuw startmenu, dat voorzien is van live tiles en een Expose-achtige modus. Ook kan vanuit het startmenu een universele zoekfunctie worden aangesproken, die lokale zoekresultaten combineert met online-zoekresultaten. Naar aanleiding van feedback van gebruikers, die Windows 10 kunnen proefdraaien, heeft Microsoft nog een aantal verbeteringen doorgevoerd; zo is het uiterlijk van het startmenu strakker.

Windows 10 voor smartphones en kleine tablets krijgt ook een nieuwe versie van Office, die net als andere applicaties van Microsoft een ‘universal app’ is die draait op zowel pc’s als smartphones. De Office-applicaties krijgen de ribbon, die bij de pc-versies van onder meer Word, Excel en Powerpoint bovenaan zit, onderaan. Daardoor kunnen gebruikers wijzigingen van andere gebruikers in de ‘Controleren’-tab nagaan en accepteren of weigeren.

De Word-engine zit ook in Outlook, waardoor gebruikers ook op telefoons mails met opmaak kunnen typen. Naast de Office-applicaties is bijvoorbeeld ook de Foto’s-app universeel. Die kan onder meer automatisch foto’s verbeteren en automatisch albums maken op basis van de tijd en locatie waarop de foto’s genomen zijn.

Tijdens het evenement bevestigde Microsoft ook dat zijn spaakassistent Cortana naar de desktopversie van Windows 10 zal komen. Daarbij kunnen gebruikers zelf bepalen wat Cortana wel en niet 'weet': alles wat de spraakassistent leert van de gebruiker wordt vastgelegd in een soort notitieblok, dat gebruikers kunnen bewerken. Cortana was al te gebruiken op Windows Phone, al is er nog geen ondersteuning voor Nederlands.