Gebruikers iOS-apps kunnen tot 14 dagen na aankoop geld terug krijgen

Apple heeft nieuwe voorwaarden opgesteld voor zijn App Store en daardoor is het nu mogelijk om tot 14 dagen na aankoop van een iOS-app om het aanschafbedrag terug te krijgen. Klanten hoeven hiervoor geen reden op te geven. Concurent Google geeft slechts een termijn van twee uur.

De nieuwe voorwaarden werden onder andere door 9 To 5 Mac opgemerkt. Klanten in Europese landen krijgen onder de nieuwe voorwaarden aanzienlijk langer de tijd om hun applicatie-aankopen te annuleren. Binnen 14 dagen kan een aankoop worden geannuleerd zonder dat er een reden voor hoeft te worden opgegeven, waarna de gebruiker het aanschafbedrag terugkrijgt. Gebruikers kunnen hun geld terugvragen door op de 'meld een probleem'-knop in iTunes te drukken.

Ook op aangekochte iBooks geldt een termijn van 14 dagen waarin klanten hun geld terug kunnen krijgen. Alleen aankopen gedaan met cadeaukaarten kunnen niet geannuleerd worden. Waarschijnlijk hebben de nieuwe voorwaarden te maken met EU-regelgeving die bedrijven verplichten om consumenten hun onlineaankopen tot 14 dagen na ontvangst gratis te laten retourneren.

Google geeft bij het concurrerende Android slechts een periode van 2 uur waarin applicatie-aankopen geannuleerd kunnen worden. Deze policy geldt sinds september: daarvoor moesten klanten hun apps zelfs binnen 15 minuten retourneren. Onduidelijk is Google zijn voorwaarden voor de Play Store nog aan gaat passen.