EU-voorstel schaft extra kosten mobiele data buitenland bij beperkt gebruik af

Alle klanten van mobiele providers moeten in het buitenland beperkt mobiel kunnen internetten en bellen zonder extra kosten. Dat blijkt uit een voorstel van EU-voorzitter Letland, dat persbureau Reuters zegt te hebben ingezien.

Als de Europese Commissie en de Raad van Ministers het voorstel aannemen, betekent dit dat providers verplicht beperkt gebruik in het buitenland zouden moeten toestaan zonder extra kosten te rekenen, schrijft Reuters. Dat komt neer op een systeem, zoals T-Mobile dat nu met bellen heeft. T-Mobile-klanten met een nieuw abonnement kunnen per maand twee uur lang in heel Europa bellen zonder extra kosten.

Er staan geen details in over hoeveel 'beperkt gebruik' zou moeten zijn. Wel vermeldt het voorstel dat het niet de bedoeling is dat dankzij die hoeveelheid het 'consumptiepatroon in het thuisland te repliceren'. Wat Letland daarmee bedoelt, blijft echter onduidelijk. Als klanten die limiet overschrijden, betalen ze maximaal vijf cent per MB of per minuut.

Het voorstel van Letland lijkt een tegemoetkoming aan providers. Het Europees Parlement wil roamingkosten helemaal afschaffen, waardoor gebruikers van mobiel internet altijd de tarieven betalen die ze in het thuisland ook betalen. Dat gebeurt volgens dit voorstel dus niet eind dit jaar, maar op zijn vroegst in 2018. Het is onbekend of dit het definitieve voorstel zal zijn.

bron: tweakers.net