Zelf optimaal je telefoon beveiligen? PHC Blog

Veiligheid van mijn gegevens: kan ik zelf mijn mobiele telefoon beveiligen?
Tegenwoordig zijn er steeds meer mobiele apparaten waarmee we informatie verzamelen en uitwisselen. Maar is al deze informatie goed te beveiligen? Goed nieuws: vrijwel ieder mobiel apparaat is te beveiligen.

Wil je je telefoon beveiligen dan kun je een aantal maatregelen nemen:

• Toegangscode: De toegangscode is in te stellen als 4- cijferige pincode of als een code met letters en cijfers
• Vingerafdruk: gebruik 1-8 vingers waarmee je je toestel kunt ontgrendelen
• Ontgrendel patroon: in te stellen, door middel van een patroon op het scherm te vegen

Op deze manier kan er niemand ongevraagd bij jouw gegevens.

Gegevens op mijn telefoon
Ik gebruik mijn smartphone de hele dag door! Er staat zoveel informatie op, ik kan gewoon niet meer zonder. Al mijn foto’s, contacten en zelfs mijn agenda is te vinden in mijn toestel. Ik moet er niet aan denken, dat mijn gegevens op straat komen te liggen of in verkeerde handen vallen. Het begint ’s ochtends als ik wakker word van de wekker op mijn telefoon. In de ochtend staan er vaak al notificaties op mijn beginscherm, van allerlei Whatsapp groepen waarbij ik ben aangemeld. In die groepen zitten zowel vrienden, kennissen als collega’s.

Meestal zijn het flauwe plaatjes en filmpjes die de hele wereld rondgaan. Toch kan ik het niet laten om er even doorheen te scrollen. Misschien heb ik toch iets gemist? Daarna spring ik onder de douche en maak ik mezelf klaar om fris naar het werk te gaan. Tijdens mijn ontbijt, kijk ik even snel op ‘Google Maps’ hoe druk het op de weg is.  Op die manier weet ik of rustig kan ontbijten of dat ik met mijn eten in de auto moet stappen. Als het rustig is, kijk ik even in mijn zakelijke agenda op mijn telefoon wat er allemaal op de planning staat. Ook kijk ik even of ik al mail ontvangen heb.
 
Zodra ik op het werk ben, start ik mijn laptop op en kijk ik of er nieuwe berichten zijn binnengekomen en ga ik daar verder mee aan de slag. Ondertussen ligt mijn telefoon op het bureau. Ik houd deze nauwlettend in de gaten. Voordat ik ’s avonds naar huis ga, check ik weer even hoe het gesteld is met de drukte op de weg. Door van te voren te kijken hoe druk het is, weet ik of ik de normale route kan nemen of een creatieve route binnendoor moet nemen. Als ik in de auto zit, gebruik ik mijn telefoon waarvoor deze in eerste instantie ooit is gemaakt: bellen! ’s Avonds ga ik weer over op mijn Macbook, bijna alle informatie op mijn telefoon wordt daar automatisch mee gesynchroniseerd.

Telefoon beveiliging voor de zakelijke markt (MDM)
Ik gebruik mijn mobiele telefoon zowel zakelijk als privé. Omdat ik mijn telefoon ook zakelijk gebruik, is het van belang dat alle informatie goed beveiligd is. Er zijn verschillende mogelijkheden om mijn telefoon te beveiligen en zo privé en zakelijke informatie van elkaar te scheiden. Om alle informatie te beveiligen en beheersbaar te maken zijn er zogeheten MDM (Mobile Device Management) oplossingen. Hierdoor kan onze systeembeheerder afdwingen dat ik ook werkelijk een wachtwoord op mijn telefoon zet. Tevens kan er op deze manier bepaald worden, hoe vaak ik dat wachtwoord uit veiligheid moet wijzigen.

Mijn zakelijk e-mail ontvang ik in een zogenaamde Secured Container, zodat mijn e-mail niet zomaar onderschept kan worden. De ‘Secured Container’ zorgt ervoor dat mijn e-mails een encryptie krijgen en op die manier beter geïsoleerd worden van de buitenwereld. Iedereen wil zo goed mogelijk zijn of haar mobiele telefoon beveiligen.

App Management
Via App Management kan er bepaald worden welke apps ik juist wel of juist niet kan gebruiken. Ook is het mogelijk om te achterhalen hoeveel data ik dagelijks in Nederland of in het buitenland verbruik. Dit gebeurt uiteraard allemaal zonder dat mijn privacy geschonden wordt. Wanneer mijn telefoon gestolen zou worden, kan alle data met één druk op de knop (op afstand) gewist worden. Hierbij is onderscheid te maken tussen zakelijke en privé informatie als een combinatie hiervan.

Kortom: Door gebruik te maken van MDM oplossingen zijn er verschillende manieren om mobiele telefoons te beveiligen en te beheren. Op deze manier kan je in iedere omgeving zorgeloos gebruik maken van je mobiele telefoon.