Wereldwijde verkoop smartphones groeit 20% in Q1

De wereldwijde verkoop van smartphones aan eindgebruikers is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 19,3 procent naar 336 miljoen units. Dat meldt Gartner in een nieuw verschenen onderzoek.

De groei werd in Q1 2015 volgens de analistenfirma gedreven door vraag uit Zuidoost-Azië, Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Deze regio's waren goed voor een verkoopgroei van 40 procent. Hiervan profiteerden met name lokale leveranciers en Chinese smartphonemakers.

Meer iPhones in China verkocht dan in Noord-Amerika
Verder constateerde Gartner dat Apple goede zaken deed in China, waar het aantal verkochte iPhones in Q1 met ruim 72 procent steeg. Hierdoor werd Apple in China marktleider ten koste van de lokale leverancier Xiaomi. Apple verkocht tevens voor het eerst meer iPhones dan in Noord-Amerika. Volgens Gartner weet Apple in Azië steeds beter te concurreren met Samsung.

Samsung heeft in die regio vooral last van opkomende lokale aanbieders die tevens Android-smartphones aanbieden, maar dan tegen zeer lage prijzen. Samsung zag zijn marktaandeel in Q1 flink dalen terwijl die van Huawei en LG juist toenamen.

chart (1).png

Android de grootste, Windows daalt

Android bleek in Q1 opnieuw het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld met een marktaandeel van 78,9 procent. Een jaar eerder was dat nog ruim 80 procent. iOS en Windows Phone kwamen uit op marktaandelen van respectievelijk 17,9 procent en 2,5 procent. BlackBerry OS wist slechts 0,4 procent van de wereldwijde markt voor smartphones te bedienen.

chart.png

bron: telecompaper.nl