Staat jouw toestel al goed ingesteld voor NL -Alert?

Ontvang jij een NL Alert?

Op maandag 5 december stuurt de overheid om 12.00 uur een NL Alert-controlebericht uit. Hiermee kun je controleren of jouw toestel op de juiste manier staat ingesteld om deze noodberichten te ontvangen.

NL Alert-bericht
De alarmdiensten in Nederland worden regelmatig gecontroleerd. Zo horen we de eerste maandag van elke maand om 12.00 uur de sirene’s afgaan, zodat de overheid kan controleren of alles nog werkt en iedereen het alarm kan horen. Op dezelfde manier wordt de alarmdienst voor smartphones getest. Daarom ontvang je vandaag een NL Alert-controlebericht, mits je toestel juist staat ingesteld.

Instellen NL Alert
De meeste toestellen zijn al automatisch juist ingesteld voor deze berichten, waardoor je het testbericht ontvangt zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Wil je daar echter zeker van zijn, dan zal je even in de instellingen moeten duiken. Het werkt net iets anders bij de verschillende merken Android-toestellen. Wil je weten hoe je een NL Alert kan instellen?

NL Alert is een manier van de overheid om de Nederlandse bevolking te informeren over noodsituaties. Denk hierbij aan informatie over noodweer, branden, overstromingen en dergelijke. NL Alert werkt niet met sms-berichten, omdat bij een overbelast mobiel netwerk deze berichten mogelijk niet aankomen. Daarom werkt NL Alert met cell broadcast, waarbij er gebruik gemaakt wordt van de zendmasten van alle providers. Dit zorgt ervoor dat de berichten altijd aankomen. NL Alert wordt verzonden over het 2G-, 3G- en 4G-netwerk van KPN, T-Mobile en Vodafone.

NL Alert in de praktijk
Buiten deze controle berichten, ontvang je een NL Alert als je in de directe omgeving van een noodsituatie bent. In het bericht staan dan wat er aan de hand is. Ook wordt in het bericht vermeld wat je op dat moment het beste kunt doen. Denk hierbij aan het sluiten van deuren en ramen, of het vermijden van een specifiek gebied. Wil je weten hoe je je ICE contacten moet instellen, lees dan ons blog voer ICE contacten.

Door: Androidplanet.nl