Nexus 6: de “iPhone” van Google en Motorola

De Nexus lijn van Google is ooit begonnen met een samenwerking met HTC en is zoals Google vindt dat een smartphone met Android hoort te zijn. Tijdens de ontwikkeling van een Nexus telefoon beheert Google in samenwerking met de fabrikant het design, marketing en support. Hierdoor komt de Nexus met de laatste android versie uit. Top hardware met pure Android, geen software schil over Android heen zoals de fabrikanten Samsung, HTC, LG, Sony etc. doen. Hierdoor kan Google snel updates uitbrengen naar de laatste Android versie. Toen de Nexus 4 van LG uit kwam gaf dit een extra reden om de Nexus aan te schaffen: een lagere prijs dan andere topmodellen. Hierdoor waren de Nexus toestellen één van de beste op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding. Nu zijn we aangekomen bij de Nexus 6.

IMG_0164-NEW.JPG    IMG_0165-NEW.JPG

In dit geval is de Nexus 6 gemaakt in samenwerking met Motorola. Het is voorzien van de laatste versie van Android, 5.0 genaamd Lollipop. Hiermee laat Google zien waar ze naartoe gaan met Android, zodat andere fabrikanten dit kunnen toepassen in hun eigen smartphones. Motorola heeft de Nexus 6 voorzien van een 5,96” inch QHD amoled-scherm. Hierdoor wordt het een grote smartphone, maar omdat Motorola de bezel aan de onderkant vrij klein heeft gehouden is het scherm goed te bedienen. De resolutie van 2560x1440 pixels zorgt voor scherp beeld en door de amoled technologie zijn de kleuren fel en is zwart écht zwart.

Doordat het toestel een gebolde achterkant heeft ligt deze goed in de hand en maakt het een stuk comfortabeler om vast te houden. Door de gebolde achterkant lijkt het toestel ook kleiner als je hem vasthoudt. De Nexus 6 is 15,9 cm lang en 8,3 cm breed. De interne hardware is ook van de laatste generatie. Een Snapdragon 805 soc doet het werk zeer snel en met de 3GB ram aan werkgeheugen zal je goed kunnen multitasken zonder dat applicaties gesloten moeten worden. De 13 Megapixel camera maakt prima foto’s maar is geen hoogvlieger. De Nexus 6 is te verkrijgen in 2 uitvoeringen; een 32GB of 64GB opslag versie.

Android 5.0 Lollipop

Één van de redenen om een Nexus 6 aan te schaffen is de software. Doordat er pure Android is geïnstalleerd heb je de ervaring zoals Google het wil hebben. Ook wordt de Nexus lijn als eerste geupdate naar de laatste versie.
Lollipop is voorzien van een nieuw design, genaamd Material Design. Sommige apps in de Playstore van Google zoals Gmail waren al voorzien van deze nieuwe look. Het design is plat opgebouwd met meerdere kleuren en is een stuk lichter.

Screenshot_2015-01-12-19-40-26-NEW.PNGScreenshot_2015-01-12-19-40-26-NEW.PNG  Screenshot_2015-01-12-19-48-15-NEW.PNG

Een nieuwe mogelijkheid in Lollipop is het overzetten van gegevens van een oud toestel naar de nieuwe door middel van NFC of backup via je Google account. Op het nieuwe toestel wordt dan het Google-account overgezet, inclusief de eerder geïnstalleerde apps. 

Screenshot_2015-01-12-23-37-24-NEW.PNG  Screenshot_2015-01-12-21-01-29-NEW.PNG

Ook is het notificatiescherm aangepast, hierdoor kom je gemakkelijker bij je instellingen en zijn notificaties beter in te stellen. Met één beweging zie je je notificaties, maar als je verder naar beneden gaat komen de snelle instellingen tevoorschijn. Dit is ook doorgezet naar lockscreen. Een functie die nu door Google is toegevoegd is de “Do not disturb” modus, hier kan je instellen welke notificaties en gesprekken je wel wil zien en horen en welke niet. Dit kan je via een timer instellen voor bepaalde uren maar ook automatisch als je een agenda afspraak hebt.

Screenshot_2015-01-12-19-40-58-NEW.PNG

Met Lollipop heeft Google ook de mogelijkheid toegevoegd om meerdere gebruikers op één toestel te laten werken, dit was tot nu toe alleen mogelijk op tablets.

Smart Lock is een handige functie om ervoor te zorgen dat je telefoon makkelijk ontgrendeld als deze gekoppeld is aan een vertrouwd bluetooth of NFC apparaat. Denk bijvoorbeeld aan een carkit, smartwatch of laptop.

De Nexus 6 komt standaard met encryptie van de opslag, dit zorgt voor extra veiligheid van je gegevens. In de praktijk is het toestel daardoor wat trager met opstarten, maar dat zal je in het dagelijks gebruik niet merken. De functie is ook niet meer uit te zetten.

Screenshot_2015-01-12-19-41-59-NEW.PNG

In de praktijk:

De Nexus 6 is een fijn toestel om mee te werken. De bouwkwaliteit is zeer goed en de hardware uitstekend. De Snapdragon 805 processor doet zijn werk zeer snel. Lollipop is een verbetering van de oudere Android versies die fris oogt en een aantal nieuwe handige functies met zich meebrengt. De batterijduur is voldoende om de dag mee door te komen, maar door het QHD scherm kun je niet de beste resultaten verwachten.

IMG_0166-NEW.JPG

De Nexus 6 is te bewonderen en te koop bij PHC.