Net zo veel tablet- als desktopbezitters in nederland

Eind dit jaar zijn er voor het eerst evenveel Nederlanders die een tablet bezitten als mensen die een vaste computer in huis hebben.
Dat komt doordat het aantal Nederlanders met een vaste computer afneemt, terwijl het bezit van een tablet stijgt. Dat meldde onderzoeksbureau GfK vrijdag.

Ten opzichte van een jaar geleden slinkt de groep Nederlanders met een vaste computer van 8,3 miljoen (65 procent) naar 7,9 miljoen (61 procent) in december van dit jaar, terwijl het aantal mensen met een tablet juist groeit met 8 procent naar 7,9 miljoen (61 procent).

Het aantal laptopbezitters is met ruim 10 miljoen (77 procent) nog wel steeds groter dan het aantal tabletbezitters. Het aantal mensen met een smartphone groeit naar bijna 10 miljoen (76 procent).

Volgens de onderzoekers wordt de smartphone steeds meer gebruikt voor het lezen van kranten en boeken en het kijken naar tv-programma's. Een jaar geleden las 29 procent de krant via de smartphone, nu ligt dat percentage op 33. Bij boeken is sprake van een stijging van 5 procent naar 7 procent. Televisiekijken via de smartphone doet inmiddels 14 procent van de bezitters van zo'n apparaat tegen 8 procent een jaar geleden.

Ondanks het groeiende aantal tabletbezitters gaat het niet heel goed met de tabletmarkt in Nederland. In de eerste helft van het jaar krompen de verkopen fors ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Vermoedelijk heeft dat te maken met een langzame vervangingscyclus bij tablets. Mensen doen vaak vrij lang met één apparaat, zonder deze te vervangen.

bron: nu.nl