Medewerker nog steeds zwakste schakel bij beveiliging mobiel

In het derde ‘Mobile Security Report’ concludeert securityspecialist Check Point Software Technologies dat 95 procent van de respondenten moeite heeft met het goed beveiligen van BYOD en behoefte heeft aan robuuste beveiligingsoplossingen voor apparaten die aan het corporate netwerk worden gekoppeld.

Voor het onderzoek zijn bijna 800 IT-professionals ondervraagd over het transport van gevoelige, corporate informatie buiten beheerde omgevingen. Het rapport belicht potentiële, mobiele beveiligingsbedreigingen dankzij een gebrek aan kennis, kunde en training bij personeel. Het volledige rapport van het onderzoek ‘The Impact of Mobile Devices on Information Security’ is via deze link verkrijgbaar.

De belangrijkste bevindingen:
- De grootste dreiging zit binnen de organisatie – 87 procent van de ondervraagden gelooft dat de grootste bedreiging bij het gebruik van mobiele apparaten onvoorzichtige medewerkers zijn. Bijna twee derde van de respondenten geeft aan dat onvoorzichtigheid van medewerkers aan de basis staat van recente lekken van klantgegevens.

- Meer gebruik van persoonlijke mobiele apparaten op het corporate netwerk – Ondanks dat medewerkers de zwakste schakel zijn, ziet 91 procent van de IT-professionals de afgelopen twee jaar een toename in het gebruik van persoonlijke mobiele apparaten die contact maken met het netwerk. In het onderzoek van dit jaar (2014) beheerde 56 procent van de respondenten zakelijke gegevens op apparaten die het eigendom zijn van medewerkers. In 2013 lag dat percentage nog op 37 procent.

- Het aantal mobiele beveiligingsincidenten zal toenemen – 2015 wordt een risicovol jaar volgens de ondervraagde mensen. Zeker 82 procent geeft aan dat het aantal beveiligingsincidenten in 2015 zal toenemen. Bijna alle respondenten (98 procent) geven toe dat ze zich zorgen maken over de impact die mobiele beveiligingsincidenten hebben, waarbij de kans op het verlies of diefstal van data de grootste zorg is.

- De kosten voor mobiele beveiligingsincidenten nemen toe – In 2014 was er een toename in de kosten die gerelateerd zijn aan mobiele beveiligingsincidenten. Van de IT executives die zijn onderzocht, gaf 42 procent aan dat mobiele beveiligingsincidenten hun organisatie dit jaar meer dan 250.000 dollar heeft gekost.
- Android wordt gezien als platform met de grootste veiligheidsrisico’s – De mening dat het Android-platform het grootste risico vormt is toegenomen van 49 procent in 2013 naar 64 procent dit jaar. Android werd hierbij afgezet tegen Apple iOS, Windows Mobile en BlackBerry

“Ons Mobile Security-onderzoek van dit jaar is duidelijk: IT-professionals denken dat er niet snel een einde komt aan mobiele beveiligingsbedreigingen. Sterker nog, ze bereiden zich voor op toename hiervan in 2015”, zegt Dorit Dor, vice president of products bij Check Point Software Technologies. “De Check Point Capsule-oplossing, die wij onlangs hebben geïntroduceerd, is een complete oplossing die helpt bij het oplossen van deze uitdagingen.”

Bron: Connexie