KPN stoomt 4G-netwerk klaar voor IoT via LTE-M

KPN stoomt 4G-netwerk klaar voor IoT via LTE-M

KPN Werkt aan de inzet van een nieuwe technische standaard voor IoT-toepassingen: LTE-M modules (Machine Type Communication). Het bedrijf verwacht dat LTE-M modules in de loop van 2017 grootschalig beschikbaar zullen komen. Eind 2017 moet het 4G-netwerk zijn klaargestoomd om IoT-toepassingen te ondersteunen via LTE-M.

LTE-M is gericht op frequente communicatie en een 'kortere' levensduur van de batterij. Met die technologie kunnen IoT-diensten worden geleverd die complementair zijn aan LoRa en bestaande machine to machine-diensten via het 4G-nerwerk.

Lora Netwerk
Dat ict- en telecommunicatiespecialist meldt dat de eerste succesvolle tests met LTE-M zijn uitgevoerd. Dat gebeurde in samenwerking met netwerk-leverancier Ericsson en chipsetleverancier Qualcomm. Volgens KPN is LTE-M complementair aan het medio 2016 opgeleverde landelijke LoRa netwerk en bestaande Machine-to-Machine (M2M) toepassingen via 4G. 'Waar LoRa zich richt op IoT-toepassingen met een batterijduur tot vijftien jaar en snelheden tot vijftig Kbps, is LTE-M met name geschikt voor toepassingen tussen vijftig Kbps en één Mbps en een batterijduur van enkele jaren, uitgaande van frequente communicatie.'

Volgens het bedrijf positioneert LTE-M zich daarmee precies tussen LoRa (met name sensortoepassingen) en de bestaande 4G M2M-toepassingen (bijvoorbeeld infotainment in auto’s). Het noemt als voorbeelden van toepassingen voor LTE-M onder meer slimme meters, mobiele betaalautomaten en fleet management.

LTE-M
KPN ziet LTE-M als een toekomstvast alternatief voor m2m-toepassingen die nu gebruik maken van 2G of 3G. 'Tot op heden is de kostprijs van 4G m2m-modules aanmerkelijk hoger dan 2G of 3G m2m-modules, met de komst van LTE-M komt daar verandering in. De LTE-M technologie is eerder dit jaar gestandaardiseerd in Release 13 van de cellulaire standaard 3GPP.'

De ict- en telekomaanbieder verwacht dat LTE-M modules in de loop van 2017 grootschalig beschikbaar zullen komen. Naar verwachting zal eind 2017 ook het 4G netwerk van KPN ondersteuning bieden aan LTE-M. De aanbieder zegt met de bestaande m2m-diensten via 2G en 3G, LoRa, 4G m2m en LTE-M een volledig en toekomst vast aanbod van IoT-diensten in huis te hebben.

Door: Computable