KPN introduceert 4G+ in de 5 grote steden

Wat is 4G+?

4G+, ook wel LTE Advanced genoemd, is de snellere variant van 4G. Hiermee zijn theoretische snelheden mogelijk van maximaal 225 Mbit/s. 4G+ werkt via een combinatie van het 800 MHz en het 1800 MHz (4G) netwerk. Om gebruik te kunnen maken van 4G+ dient het toestel wel geschikt te zijn voor de 4G+ technologie.

Welke up- en download snelheden haalt mijn toestel met 4G+?

Bij KPN is de (verwachte) gemiddelde downloadsnelheid 35 Mbit/s en de gemiddelde uploadsnelheid 15 Mbit/s. De maximale theoretische downloadsnelheid met 4G+ is 225 Mbit/s. De maximale theoretische uploadloadsnelheid is 50 Mbit/s.

Hoezo theoretische maximum snelheid?

De maximum snelheid hangt af van vele factoren; hoge gebouwen, aantal gebruikers op de mast, het toestel, en de plek waar je je ten opzichte van de mast bevindt. Daarom zal de theoretische maximum snelheid bijna nooit gehaald worden en is het veel belangrijker te kijken naar de gemiddelde snelheid en of die stabiel is. Daarin schuilt de echte kracht van 4G.

Waar is 4g+ beschikbaar, waar kan ik het krijgen?

In de 5 grote steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven is het 4G+ netwerk actief.

Komt 4G+ in heel Nederland beschikbaar?

Doelstelling is het vergroten van de capaciteit van het 4G netwerk. Dit doen we om het groeiende verkeer aan te kunnen. Dit is niet overal nodig, er zijn vele gebieden waar de huidige capaciteit meer dan voldoende is. Met name de stedelijke gebieden en drukke verkeerspunten hebben in de toekomst extra capaciteit nodig en daar richten we ons voorlopig op.

Welke toestellen zijn geschikt voor 4G+?

De volgende toestellen in het KPN assortiment zijn voorbereid op 4G+ technologie:

  • Samsung Galaxy Alpha 4G+ (SM-G850F)
  • Samsung Galaxy Note 4 4G+ (SM-N910F)
  • Huawei Ascend Mate 7 4G+ (Model MT7-L09)
  • Samsung Galaxy S5 4G+ (SM-G901F)
  • HTC One M9 (Model 0PJA100)
  • Samsung Galaxy S6 (SM-G920F)
  • Samsung Galaxy S6 Edge (SM-G925F)
  • LG G4 (LG-H815)

Toestellen zoals iPhone 6, Samsung Galaxy S5, LG G3, Sony Xperia Z3, HTC One (M8) ondersteunen wel 800 en 1800 MHz, maar hebben geen 4G+ technologie aan boord. Er zijn inmiddels al diverse toestellen met 4G+ technologie. Daarnaast zullen de komende maanden steeds meer nieuwe toestellen op de markt verschijnen die 4G+ enabled zijn.