KPN begint met uitrol nieuwe technologie voor Internet of Things LoRa

KPN begint met de uitrol van nieuwe technologie; LoRa. LoRa zal naast de bestaande 2G, 3G en 4G netwerken gaan draaien en kan miljoenen kleine apparaten met internet verbinden. LoRa is een nieuwe soort technologie dat apparaten van lange afstand aan het internet kan koppelen. Via LoRa kunnen bijvoorbeeld sensoren hun data gemakkelijk op lange afstand naar het internet verzenden of kunnen apparaten vanaf het internet opdrachten krijgen (aan/uit, open/dicht/etc.). Hierdoor ontstaan een heleboel interessante toepassingsmogelijkheden. Denk hierbij aan realtime, flexibele straatverlichting, maar ook zaken als het volgen van bijvoorbeeld containers.

LoRa.jpg

Kleine informatiepakketjes over grote afstand versturen
KPN levert al vijf jaar succesvol Machine-2-Machine connectiviteit (M2M) over de mobiele 2G, 3G en 4G netwerken. Denk hierbij aan mobiele betaalautomaten op een terras of connectiviteit in auto’s. Verschillende andere toepassingen hebben echter maar af en toe verbinding met internet nodig, waarbij weinig data wordt gebruikt, bijvoorbeeld aan het doorgeven van een locatie. Voor deze toepassingen is LoRa bij uitstek geschikt. Het is dus een nieuwe dienst naast de bestaande netwerken en verstuurt door middel van lage frequentie radiosignalen, kleine informatiepakketjes over een grote afstand. Het maakt het mogelijk om in de toekomst miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. De batterij van de apparaten die via LoRa hun gegevens versturen, gaan tot wel tien jaar mee.

LoRa™ Alliance
KPN wil zich aansluiten bij de LoRa™ Alliance. Deze alliantie is opgericht door grote bedrijven uit de hele wereld, met als gezamenlijk doel de wereldwijde standaard te ontwikkelen voor Low Power Wide Area Networks. Door middel van deze alliantie zijn we in staat om de ontwikkelingen van het ‘Internet of Things’ (inter)nationaal te versnellen. Ondernemers zullen hiermee mogelijk hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verbeteren, kosten verlagen of zelfs nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.

bron: telebeeld.nl