KPN: 3g is een halfbakken en middelmatige technologie

KPN stelt dat de 3g-standaard een halfbakken en middelmatige technologie is. Daarnaast stelt chief technical officer Erik Hoving dat de aankomende 5g-standaard zich met name moet richten op het verkorten van de latency.

Hoving sprak op de LTE World Summit. Volgens de KPN-directeur is 3g in retrospectief bekeken een halfbakken technologie. "Eigenlijk is 3g een halfbakken technologie. Terwijl 2g echt gericht was op bellen, was 3g een halfbakken implementatie van data." Hoving doelt daarbij waarschijnlijk erop dat 3g niet van zichzelf gebruik maakte van ip, terwijl 4g dat wel doet.  Aan de nog komende 5g-standaard moeten volgens de KPN-topman nog hogere eisen gesteld worden.

Volgens Hoving moet er bij de ontwikkeling van 5g ten opzichte van technologieën als 4g en wifi geen kleine stap worden gemaakt, maar een aanzienlijke stap vooruit waarbij mogelijk deze technieken kunnen samensmelten tot een omvattende standaard. Met name het probleem van een te hoge latency moet in de ogen van de KPN'er worden teruggedrongen en de technologie moet goed zijn berekend op de steeds groeiende behoefte aan data.

Verder stelt Hoving dat de 2g-gsm-standaard vermoedelijk nog een lang leven beschoren is. Dat is geen nieuwe zienswijze: diverse Nederlandse providers spraken tegenover Tweakers vorig jaar al dezelfde verwachting uit. Daarmee lijkt het erop dat 3g in Nederland eerder zal gaan verdwijnen dan 2g, maar nog geen enkele provider heeft een concreet plan voor het uitschakelen van 3g.

Bron: Tweakers.net