Android M maakt back-ups van apps en data

Met de introductie van Android M heeft Google een aantal nieuwe handige functies toegevoegd. Zo kunnen er eindelijk back-ups gemaakt worden van zowel apps als data.

Ein-de-lijk back-up

Het heeft de nodige jaren geduurd, maar vanaf de preview van Android M is het mogelijk om een back-up te maken van de apps inclusief data. Voorheen werd er alleen onthouden welke apps en games er geïnstalleerd waren om deze vervolgens terug te zetten. De apps moesten wel nog ingesteld worden, dus een data-back-up was nog niet mogelijk. Android M brengt daar verandering in en brengt deze veelgevraagde functie naar het besturingssysteem.

Er wordt elke 24 uur een automatische back-up gemaakt als de smartphone aan het opladen is en verbonden is met WiFi. Op deze manier heb je altijd een actuele back-up om terug te zetten op een nieuwe of gewiste smartphone. Er hoeft dus geen gebruikersactie ondernomen te worden om deze back-up-procedure in gang te zetten. Tijdelijke bestanden, zoals cache, worden niet in de cloud opgeslagen. Er wordt versleuteld opgeslagen in het Drive-account van de gebruiker waarbij niet betaald hoeft te worden voor de opslag.

Deze functie zal alleen ondersteund worden voor toestellen die op Android M of hoger draaien. In de preview kunnen gebruikers tot 25MB per app opslaan en de back-up mogelijkheden zijn ook door de gebruiker zelf uit te schakelen. In principe ondersteunen alle apps deze nieuwe functie, of de ontwikkelaar moet expliciet hebben aangegeven dat dit niet het geval is.

e2750e18578b40d08e931de9148d6a15.png