Analisten: Apple en Samsung leveren ongeveer evenveel smartphones

De leveringen van smartphones van Samsung is in de laatste maanden van 2014 gedaald. Het bedrijf maakt geen exacte cijfers over leveringen. Analisten vermoeden dat Apple wereldwijd marktleider is op gebied van smartphones of dat beide bedrijven op gelijke hoogte staan.

Samsung zegt in de presentatie van zijn jaar- en kwartaalcijfers dat de leveringen van zijn smartphones zijn gedaald in de laatste maanden. De fabrikant maakt echter al enkele jaren geen exacte cijfers meer bekend, waardoor het onbekend is hoeveel smartphones het concern echt heeft geleverd.

Analistenbureau IDC schat in dat Samsung tussen 71 en 74 miljoen toestellen heeft geleverd, minder dan de 74,5 miljoen die Apple aan de man bracht. Strategy Analytics is voorzichtiger en denkt dat beide fabrikanten exact hetzelfde aantal toestellen hebben geleverd.

Samsung wijt de daling van de leveringen aan 'toegenomen concurrentie', terwijl het voor komend jaar herstel verwacht door de nieuwe Galaxy A-serie van metalen smartphones en een 'nieuw portfolio'. Onder dit laatste valt waarschijnlijk de Galaxy S6, die de fabrikant begin maart op telecombeurs Mobile World Congress zou willen presenteren.

Ook de leveringen van tablets liepen terug, meldt de fabrikant. De omzet kwam 11 procent lager uit dan dezelfde periode in 2013 en bedroeg 42,7 biljoen Koreaanse won, omgerekend 34,6 miljard euro. De winst van het concern was 5,9 biljoen won, oftewel rond 4,7 miljard euro. Dat is 36 procent minder dan in dezelfde periode in 2013.

levering smartphones samsung vs apple.jpg

bron: tweakers.net