Internet of Things software: wat is het & wat kun je ermee?

IoT: wat is het en wat kan het voor je betekenen?

IoT, of voluit geschreven Internet of Things; Je hoort het steeds vaker in de zakelijke markt. Tijd dus voor een uitleg: wat is het, waar staat het voor, en belangrijker nog, wat kan het voor mij betekenen?

Om die laatste vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst de zeer uiteenlopende mogelijkheden van IoT onder de loep nemen.

M2M en IoT
De termen M2M en IoT worden vaak door elkaar gebruikt. Wat het verschil tussen beide is, daar wordt nog regelmatig over gediscussieerd. Als we dan toch een onderscheid moeten maken: M2M is communicatie tussen machines zonder dat er mensen bij betrokken zijn. IoT is communicatie tussen machines en mensen.

Wat is Internet of Things?
IoT  is een term die gebruikt wordt bij draadloze communicatie op afstand (beveiligd of onbeveiligd), zonder tussenkomst van mensen, tussen apparaten, machines en/of systemen. Er vindt daarbij een informatieoverdracht plaats met behulp van een simkaart, waarbij de informatie wordt vertaald in bruikbare informatie door IoT software.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan: poorten & slagbomen, pinautomaten, alarmsystemen, boordcomputers, voorraadsilo’s, reclamezuilen langs de snelweg, etc.

De technologie wordt toegepast met behulp van een simkaart en is daarmee feitelijk een mobiele dienst. Voor de overdracht van de informatie kan gekozen worden uit de verschillende technieken zoals deze beschikbaar zijn op het mobiele netwerk:

 • SMS;
 • Data (GPRS/UMTS);
 • Spraak;
 • Combinatie van bovengenoemde vormen.

Ook de overdracht van bedrijfsgevoelige data is volledig veilig. Door gebruik te maken van een eigen beveiligde APN verbinding, wordt het publieke internet uitgesloten, waardoor de verbinding via IoT op het mobiele netwerk en uw eigen systemen helemaal veilig is.

Samenvattend geldt dat een mobiele overdracht tot stand gebracht wordt tussen apparaten, machines, computers en systemen, waarbij IoT software de gegevens vertaalt naar zinvolle en leesbare informatie.

Waar kan Internet of Things voor worden gebruikt?
De mogelijkheden zijn nagenoeg onuitputtelijk:

 • Info krijgen: denk hierbij aan het uitlezen van voorraadniveaus, verkrijgen van storingsmeldingen, uitlezen van beveiligingscamera’s, informatie over temperaturen, etc.
 • Opdrachten geven: denk hierbij aan het openen van poorten en/of slagbomen, inschakelen van verlichting, de bediening van gemalen, etc.
 • Track & Trace: denk hierbij aan het volgen van bedrijfswagens of containers, maar ook informatie verkrijgen over het traject, brandstofverbruik, etc.
 • IoT wordt ook veelvuldig ingezet voor alarmsystemen: de simkaart zorgt er dan voor dat er een signaal naar een aangesloten meldkamer wordt verstuurd. Dit kan bijvoorbeeld worden ingeregeld met een vaste interval, in geval van nood/onraad, of middels het op afstand uitlezen van het systeem.

Eigenlijk kan worden gezegd dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Als de geschikte apparatuur aanwezig is, kan via IoT altijd op afstand informatie en data worden ingewonnen.

Branches waar veel wordt gewerkt met IoT services:

 • In de zakelijke markt zien we door het inzetten van IoT steeds meer mogelijkheden voor verbetering en/of beheersbaarheid van bedrijfsprocessen.
 • IoT diensten worden inmiddels veelvuldig ingezet bij transportbedrijven, binnen de regeltechniek, bij retail bedrijven en beveiligingsbedrijven. Ook binnen gemeentelijke apparaten en bij (grote) logistieke partijen is de dienst sterk groeiend.

Enkele voorbeelden:

 • Transport: i.c.m. GPS en boardcomputers kan IoT informatie doorgeven, zoals de positie van de (vracht)wagen, gemiddelde snelheid, gereden kilometers, brandstofverbruik, onderhoudsinformatie, etc.
 • Beveiliging/bewaking: IoT verhoogt de beveiliging binnen bedrijf- /winkelpanden. Bewakingscamera's kunnen, snel en efficiënt worden geïnstalleerd.
 • Logistiek: Voorraadniveaus kunnen eenvoudig worden gemonitored, belangrijke informatie vanuit bijvoorbeeld koelcellen worden automatisch bewaakt/doorgegeven.

Voordelen voor de klant:

 • Efficiency en daarmee kostenbesparing;
 • Altijd en overal uw apparaten/systemen uitlezen;
 • Lagere vaste kosten ten opzichte van reguliere communicatiemogelijkheden;

Hoge mate van flexibiliteit en verplaatsbaarheid.

Kortom, IoT biedt talloze mogelijkheden en oplossingen. PHC begeleidt hierin en denkt graag met je mee.
Bent je op zoek naar informatie en/of een passende oplossing, neem dan contact met ons op!