Hoge roamingkosten in het buitenland voorkomen

Onverwachts hoge rekening? Het kan aan je roamingkosten liggen!
Bijna iedereen gaat wel eens reizen. Je bent helemaal in de stemming, maar eenmaal op je bestemming gebeurt het plotseling, je reservering is niet doorgekomen of het vervoer van het vliegveld naar je hotel staat niet klaar. Dan ben je genoodzaakt om even een belletje te plegen of om op internet op te zoeken of je wel hebt gereserveerd. Je denkt hier waarschijnlijk niet over na, maar zonder afgekochte bundels ga je standaard extra kosten maken. Onbewust kunnen de kosten hoog oplopen.

Er zijn talloze redenen waardoor er zogenaamde “buiten de bundel” roamingkosten gemaakt worden. Gelukkig zijn er altijd oplossingen zodat je onnodige kosten tegen kunt gaan. Hieronder ga ik jullie vertellen wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Hoe voorkom ik zo’n hoge factuur?
Bij de meeste abonnementen zijn tegenwoordig bundels waarbij data of spraak- afgekocht is voor nationaal gebruik. Echter geldt dit niet altijd voor in het buitenland.

Om ervoor te zorgen dat je geen onnodige kosten meer gaat maken zul je eerst een factuuranalyse moeten maken. Bij de provider of business partner kun je een factuurspecificatie opvragen.  Op deze specificatie kun je zien waar extra kosten voor berekend zijn.

Vaak zijn buitenlandkosten gemaakt door:

  • Bellen;
  • Internetten;
  • SMS’en.

Buiten de bundel kunnen kosten al snel oplopen (per provider verschillend).

Op basis van de extra kosten die gemaakt zijn kun je aanvullende bundels aansluiten die de kosten kunnen beperken tot een minimum. Bij Vodafone, T-Mobile en KPN zijn er voordeelmodules beschikbaar waarmee bellen, internet en/of  SMS (deels) afgekocht kunnen worden.

Enkele bundels zijn stapelbaar en kunnen meerdere keren per maand gebruikt worden. Andere zijn weer per dag te gebruiken.

Per ongeluk internet gebruikt?
Het kan natuurlijk voor komen dat je onverwachts een hoge factuur krijgt en niet op de hoogte bent dat je dit hebt gebruikt. Dit kan te maken hebben met foutieve instellingen in je toestel. De meest voorkomende fouten zijn:

• Vergeten om je dataroaming uit te schakelen.
• Applicaties laten updaten over het netwerk.

Als je je dataroaming vergeet uit te schakelen, kun je flink roamingkosten maken! Deze kosten worden standaard beperkt tot 50 euro exclusief BTW.  Wanneer dit bedrag “buiten de bundel kosten” bereikt is, wordt het internet automatisch geblokkeerd. Deze blokkade kan van te voren of tijdens de blokkade aangepast worden. 

Wanneer je toestel ingesteld staat op automatische updates zal deze gebruik maken van het internet om de applicaties te voorzien van de nieuwste versie. Ook dit is per toestel in te stellen en kan aanzienlijk schelen in de kosten. Applicaties updaten door middel van een Wi-Fi verbinding zal geen extra kosten met zich meebrengen.

Het is dus erg handig om van te voren goed uit te zoeken of je aanvullende bundels nodig hebt die geldig zijn op de plaats van bestemming. Tevens is het goed voor je portemonnee om na te gaan of alle instellingen in je toestel m.b.t. updaten en dataroaming goed ingesteld staan. Dit kun je bij een Businesspartner of in de winkel door een medewerker laten nakijken.

Wil je meer weten over deze blogpost of heb je andere vragen? Vraag het ons!

Kijk hier voor meer handige besparing tips.