Connectiviteit – wat is het en welke manieren zijn er?

Snelheid en stabiliteit van je bedrijfsnetwerk bepalen in sterke mate de dynamiek van je organisatie. Technisch gezien begint alles met connectiviteit: de moderne, hybride werkplek, telefonie, bedrijfsprocessen, klantrelaties, webshops en ga zo maar door. Maar wat is dat nou precies, connectiviteit? En wat houdt het in? Dat vertellen we je graag.

Connectiviteit, oftewel verbinding, is tegenwoordig essentieel voor vrijwel alle bedrijven. Of het nu gaat om werken op afstand, contact met je klanten en leveranciers of het Internet of Things; het wordt steeds belangrijker om mensen en systemen met elkaar te verbinden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, bijvoorbeeld met spraak- of datacommunicatie. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf en jouw specifieke behoefte kies je voor de connectiviteitsoplossing die het beste bij jou past.

De basis voor connectiviteit, op welk niveau dan ook, is bijna altijd een snelle en betrouwbare vaste internetverbinding. Volgens cijfers van Eurostat maken meer dan negen op de tien ondernemingen (93 procent) in heel Europa gebruik van een vaste breedbandverbinding om toegang te krijgen tot het internet. Natuurlijk kennen we bekabeld internet (Ethernet) en telefoniecentrales (PSTN en PBX), maar welke mogelijkheden zijn er verder?

Draadloze verbindingen
Een draadloos netwerk kan worden omschreven als een computernetwerk dat gebruikmaakt van radiofrequentieverbindingen tussen de elementen van dat netwerk, zoals WiFi. Dit wordt vaak gebruikt in bedrijven, telecommunicatienetwerken en woningen. Het is vooral bedoeld om een gebruiker te bevrijden van het snoer. Draadloze verbindingen zijn precies het tegenovergestelde van Ethernet-verbindingen. Er zijn vier soorten: draadloze MAN (metropolitan area network, dat een bepaald gebied beslaat), draadloze LAN, draadloze WAN (wide area network, een netwerk dat zich uitstrekt over een grote geografische afstand) en draadloze PAN (personal area network, gericht op één persoon). Ze verschillen naargelang het bereik, de connectiviteit en de groottevereisten.

VPN
Een Virtual Private Network is een dienst waarmee je online privé kunt blijven. Het brengt een versleutelde en veilige verbinding tot stand tussen het internet en jouw computer door een privétunnel aan te bieden voor al jouw communicatie en gegevens wanneer je een openbaar netwerk gebruikt. Deze technologie verbergt IP-adressen en brengt een beveiligde verbinding tot stand, waardoor niemand jouw online activiteiten kan bespioneren of je kan volgen door gebruik te maken van je IP-adres. Een VPN beschermt je identiteit en helpt jouw gegevens te beveiligen.

IP-VPN
Dit is een virtueel privé-netwerk, maar dan nog veiliger. Een IP-VPN vermijdt het openbare internet in zijn geheel door data via een privéverbinding naar elke externe locatie te sturen. Daardoor blijven bedrijfsgegevens veilig. IP-VPN is ook nuttig voor internetverkeer dat voorrang moet krijgen om bijvoorbeeld telefonie over IP, videoconferenties en clouddiensten beter te bedienen.

VoIP
Voice over internet protocol. VoIP is de technologie die jouw stem omzet in een digitaal signaal, zodat je rechtstreeks vanaf een computer, een VoIP-telefoon of andere gegevensgestuurde toestellen kunt bellen. Eenvoudig gezegd is het een telefoondienst die via het internet wordt geleverd. Het wordt ook wel IP-telefonie, internettelefonie, breedbandtelefonie of breedbandtelefoondienst genoemd.

SIP-trunk
Een SIP trunk is de digitale versie van een analoge telefoonlijn. Met SIP trunking kunnen bedrijven upgraden naar een uniform digitaal telefoonsysteem. Het biedt organisaties de mogelijkheid hun offline PBX-systeem te upgraden naar een zakelijk telefoonsysteem via internet. Het kan worden gebruikt om de kracht van VoIP te benutten om bedrijfscommunicatiesystemen te consolideren, de gesprekskwaliteit te verbeteren en geld te besparen.

Mobiele connectiviteit (3G, 4G, 5G)
Vrijwel iedereen is bekend met mobiele netwerken. Mobiele connectiviteit verwijst naar een communicatienetwerk dat draadloos verbinding maakt via zendontvangers die basisstations of cellocaties worden genoemd. Het werkt op dezelfde manier als de oude radiosignalen. De termen 3G, 4G en 5G verwijzen naar de snelheid van de internetverbinding op een mobiel device, waarbij 'G' staat voor generatie van cellulaire technologie. Iedere nieuwe generatie netwerkverbinding is weer sneller dan de vorige en kent bovendien minder vertraging in het verzenden van data tussen de cellocatie en het mobiele device.

Unified Communications (UC)
De integratie van een aantal bedrijfscommunicatiediensten zoals instant messaging, spraak (mobiel en VoIP), data en videoconferenties in één platform. UC is niet noodzakelijk een enkel product, maar een reeks producten om een consistente, uniforme gebruikersinterface-ervaring te bieden op verschillende platforms en in verschillende landen.

Software-defined networking (SDN)
Een architectuur die ondernemingen en dienstverleners in staat stelt snel te reageren op veranderende bedrijfsvereisten door een enkel, real-time overzicht van hun netwerk mogelijk te maken.

Zoals je ziet heeft de moderne wereld veel opties voor netwerkverbindingen. Bedraad of draadloos, iedere technologie heeft zijn eigen voordelen. Voor een optimaal en toekomstbestendig netwerk kies je op basis van jouw behoeften voor de beste netwerkconnectiviteitsmethode voor jouw organisatie.

Advies op maat

We denken we graag met je mee over hoe je jouw bedrijfsdata nog beter voor je kunt laten werken. Plan een vrijblijvende afspraak in met een van onze specialisten, dan bekijken we graag wat we voor jou kunnen betekenen! Bel naar het telefoonnummer 040 – 211 11 11 of stuur een e-mail naar info@phc.nl.