Zo gaat Android nooddiensten helpen je locatie te vinden

Locatie van smartphone wordt naar nooddienst gestuurd

Google introduceert samen met Europese providers een dienst, waarbij de locatie van je smartphone naar nooddiensten gestuurd wordt als je een noodnummer belt. Het bedrijf stelt dat je privacy gewaarborgd blijft.

Android nooddiensten
Deze zomermaanden publiceren we afleveringen van de Android Planet-vakantiegids, met apps die je kunt installeren voordat je op reis gaat om zo beter voorbereid te zijn. De vierde aflevering van onze vakantiegids gaat over nood-apps, voor als er iets mis gaat. In onze selectie zitten er enkele apps waarin je noodnummers kunt bellen, waarna je locatie direct doorgestuurd wordt naar de desbetreffende nooddiensten. Hierdoor kun je snel gevonden worden door bijvoorbeeld een ambulance. Dit is de veiligste en snelste manier om hulp te ontvangen die je nodig hebt en dus onmisbaar op je toestel. Je hoeft er binnenkort echter geen losse app meer voor te installeren, want Android gaat deze functie nu ook ondersteunen.

Emergency Location
Google heeft namelijk de ‘Emergency Location Service’ voor Android aangekondigd. Als het netwerk waar je mee verbonden bent deze functie ondersteunt, zal je locatie naar de nooddienst gestuurd worden die je belt. Deze functie gebruik de locatiediensten van je smartphone, zoals WiFi, GPS en gsm-masten. Google stelt dat je locatie nooit met het bedrijf gedeeld wordt. De informatie is enkel bedoeld voor de nooddiensten zodra je bijvoorbeeld in Nederland met 112 belt. Niemand anders zou toegang tot je locatie moeten krijgen.

Je hebt niet de nieuwste versie van Android nodig voor deze functie, want de Emergency Location Service wordt al vanaf Android 2.3 en hoger ondersteund via Google Play Services. Op dit moment is de service echter alleen nog live in het Verenigd Koninkrijk en Estonia, maar meer landen volgen. Google werkt onder andere al samen met Vodafone en Tele2. We verwachten de dienst nog dit jaar ook in Nederland werkzaam.

Door: Androidplanet