T-Mobile gaat KPN beconcurreren met netwerk IoT

T-Mobile gaat de strijd aan met KPN voor Internet-of-Things

T-Mobile gaat KPN beconcurreren door een eigen netwerk op te tuigen voor het internet-of-things. De van oorsprong Duitse provider kiest voor nb-iot, een netwerk dat de 3GPP, bekend van de 3g- en 4g-standaarden, als standaard heeft vastgesteld.

12000 masten worden voorzien
T-Mobile heeft samen met de beheerder van zijn netwerk, Huawei, woensdag nb-iot gedemonstreerd. Nb-iot heeft voor de downlink en uplink 0,18MHz nodig, waardoor het makkelijk in een bestaande frequentieband voor 4g, 3g of 2g past. T-Mobile wil nb-iot activeren op 12.000 van zijn masten in Nederland op de 900MHz-band, waarop het nu onder meer 4g levert.

Met het gebruik van nb-iot gaat T-Mobile de concurrentie aan met KPN, die tevens gisteren heeft aangekondigd dat de landelijke dekking van het lora-netwerk is voltooid. Lora is een netwerk dat net als nb-iot bedoeld is voor het internet-of-things, zoals sensoren. In Nederland is op sommige plekken ook bereik van het gratis opensource-netwerk van The Things Network.

Bestaande masten aanpassen
Nb-iot is een standaard van 3GPP, de koepelorganisatie van providers die eerder onder meer gsm als 2g, umts als 3g en lte als 4g heeft aangewezen. Nb-iot, dat processormaker Qualcomm ontwikkelde, heeft de voorkeur van sommige providers, omdat het geen nieuwe frequenties vereist en dus werkt op bestaande masten zonder hardwarematige aanpassingen.

Netwerken voor het internet-of-things hebben een lage bandbreedte, omdat sensoren en andere apparaten die ermee verbonden zijn de verbinding veelal zelden nodig hebben en dan weinig data hoeven door te sturen. De accu van dergelijke apparaten kan daardoor veel langer mee dan als ze verbonden zijn met 4g, 3g, 2g of wifi.

Door: Tweakers