Nederlandse providers gaan netwerk delen bij storing

Vanaf donderdag gaan Nederlandse mobiele providers elkaars netwerk delen als er een storing is.
Volgens het ministerie van Economische Zaken is Nederland het eerste land ter wereld waar het mogelijk wordt om in eigen land te 'roamen'.

KPN, Vodafone en T-Mobile werken samen aan de noodvoorziening. Deze wordt alleen geactiveerd als een storing naar verwachting langer dan drie dagen duurt en minstens 500.000 klanten treft. Klanten betalen in dit geval geen extra kosten voor bellen en sms'en op een ander netwerk.

"Complimenten aan de drie providers voor het feit dat ze dat voor hun miljoenen klanten nu mogelijk maken", zegt minister Kamp (Economische Zaken) donderdag bij de lancering van het initiatief. "Ook voor de Nederlandse economie is het van groot belang dat mensen en bedrijven bereikbaar blijven."

De gesprekken over het delen van telecomnetwerken kwamen op gang na een grote Vodafone-storing in april 2012. Door een brand in een netwerkcentrale waren er bijna een week lang problemen.

Internetten op andere netwerken blijft bij storingen onmogelijk. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat hier wel onderzoek naar is uitgevoerd, maar dat de kosten te hoog bleken. "Dan moet je veel investeren in het uitbreiden van de netwerkcapaciteit." Bovendien kunnen mensen bij een internetstoring vaak nog via wifi op internet komen.

bron: nu.nl