Na 4G ook eerste stappen naar 5G

Het deel van Nokia dat niet overgenomen werd door Microsoft heeft plannen om te gaan werken aan een nieuw 5G netwerk. Dat, terwijl het 4G netwerk amper nog geheel is uitgerold. Met de Long Term Evolution technologie werd 4G mogelijk gemaakt. In de praktijk blijkt 4G is al snel 4 tot 5x sneller dan 3G. De providers adverteren zelfs met nog grotere verschillen.

In Nederland wordt 4G aangeboden door KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Ziggo. Addertje onder het gras is dat ook je toestel geschikt moet zijn voor het 4G netwerk. Daarbij verschillende de frequenties ook nog een per provider waardoor een goede afstemming met het toestel én provider noodzakelijk is om gebruik te maken van 4G.

Hoe dit eruit komt te zien bij het 5G-netwerk is nog veel te vroeg om te kunnen bepalen. In een persbericht van vanochtend maakt Nokia duidelijk dat ze het 5G-netwerk eerst dicht bij huis willen testen in de Finse plaats Oulu. Hiervoor gaat Nokia samenwerking met de VTT Technical Research Centre van Finland en de universiteit van Oulu (rechts). Daarnaast ook met partners in Zuid-Korea.

Ook de Europese Commissie heeft zich tot doelstelling gesteld dat in 2020 er een dekkend 5G netwerk moet zijn in de gehele Europese Unie. Daarvoor heeft zij al meer dan 700 miljoen vrijgemaakt voor onderzoek en ontwikkeling van het 5G netwerk.

Voor nu lijkt de komst van 5G een ver van ons bed show. Echter heeft het verleden aangetoond dat iedere decennium er een nieuwe technische mobiele generatie wordt uitgerold. In 1991 2G, 2001 3G en 2012 4G. Vrijwel alle apparaten die we hebben zijn er ook nog niet klaar voor. Deze aankondiging zal daar de komende jaren naar mijn verwachting verandering in kunnen brengen. Dat brengt ongetwijfeld weer nieuwe revolutionaire voordelen met zich mee.