Apple breekt records met explosieve groei iPhone-verkoop

Apple heeft maar liefst 74,5 miljoen iPhones verkocht in het laatste kwartaal van vorig jaar. Daarmee breekt het bedrijf zijn eigen record van 51 miljoen iPhones, dat het vorig jaar in dezelfde periode haalde.
Dat kondigt het bedrijf dinsdagavond aan. Het bedrijf doet het altijd goed tijdens de feestdagen, maar nog nooit verkocht het zoveel smartphones.

Volgens Apple-ceo Tim Cook was de vraag naar Apple-producten "nog nooit zo groot". De iPhone 6 werd vaker verkocht dan de iPhone 6 Plus, maar de exacte verdeling is niet bekendgemaakt.

Het waren vooral de iPhones die het goed deden. De verkoop van iPads daalde daarentegen met 17,7 procent naar 21,4 miljoen, vergeleken met 26 miljoen een jaar geleden. Het aantal verkochte Macs steeg met 14,58 procent naar 5,5 miljoen.

iphone-verkoop.jpg ipad-verkoop.jpg

De iPhone 6 en 6 Plus hebben er voor gezorgd dat meer Android-gebruikers zijn overgestapt op iPhones, vergeleken met de drie voorgaande jaren, zo stelde Apple-ceo Tim Cook. Er zijn inmiddels meer dan een miljard iOS-apparaten verkocht. Het miljardste apparaat werd in november verkocht, en was een 64 GB iPhone 6 Plus.

Met name een sterke groei in China heeft Apple geen windeieren gelegd. De omzet in het land lag 70 procent hoger dan een jaar eerder.

verkopen-mac.jpg

Omzet

Apple draaide in het vierde kwartaal een totale omzet van 74,6 miljard dollar, een stijging van maar liefst 29,5 procent vergeleken met de omzet van dezelfde periode van vorig jaar. Zo'n 69 procent van de omzet is afkomstig uit de verkoop van iPhones. Ook de winst van Apple stijgt explosief, naar een bedrag 18 miljard dollar; een stijging van 37,4 procent vergeleken met vorig jaar.

omzet apple.jpg

In het vierde kwartaal maakte Apple zelfs de grootste kwartaalwinst van enig bedrijf in de geschiedenis. Het vorige recordkwartaal stond op naam van het Russische gasbedrijf Gazprom, dat begin 2011 een winst van 16,24 miljard dollar maakte. De top 20 recordkwartalen wordt enkel gevuld door olie- en gasbedrijven en Apple.

Het bedrijf verwacht ook in het eerste kwartaal van 2015 goede cijfers. Apple richt op een omzet van 52 tot 55 miljard dollar, vergeleken met 45,6 miljard dollar een jaar eerder.

Apple Watch

Tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers maakte ceo Tim Cook ook bekend dat de aangekondigde Apple Watch in april zal worden geleverd. Een exacte datum is niet bekend, en ook is het niet bekend of die datum ook voor Nederland geldt.

bron: nu.nl