Afschaffing roamingkosten lijkt uit te lopen op farce

De afschaffing van roamingkosten binnen de Europese Unie voor mobiel datagebruik lijkt nog niet in zicht. Bepaalde Europese lidstaten zouden het plan tegenwerken omdat ze bang zijn dat de telefoniekosten in eigen land hierdoor zullen stijgen.

Het gaat om bepaalde landen waar de telecomprijzen sowieso al laag liggen. Als de aanbieders daar de inkomsten van roaming moeten missen, zullen zij dit compenseren door de abonnementskosten te verhogen, zo wordt geredeneerd. De dwarsliggende lidstaten zouden pas in 2018 echt aan afschaffing van roamingkosten willen meewerken.

Persbureau Reuters heeft een voorstel ingezien waarin zou staan dat dit jaar alleen de roamingkosten voor de eerste vijf megabyte verdwijnen. Na het verbruik hiervan, moeten weer buitenbundeltarieven betaald worden voor de verstookte data. In de praktijk is 5MB echter zeer weinig; de gemiddelde Nederlander verbruikt tussen de 10MB en 17MB per dag.

De verantwoordelijke voor het Europese project voor het afschaffen van roamingkosten, Andrus Ansip, heeft fikse kritiek ge-uit op de dwarsliggers. Volgens hem is de Europese Unie niet ambitieus genoeg

bron: telefgraaf.nl