Microsoft zit er niet mee om enige Windows Phone-producent te zijn

Microsoft blijft achter Windows Phone staan, of de mobiele versie van Windows 10 zoals het straks heet. Het mobiele besturingssysteem zal ontwikkeld blijven worden, ook als geen enkel ander bedrijf zich bij het platform aansluit, en Microsoft zodoende de enige producent van Windowstelefoons zou blijven.

Satya Nadella CEO Microsoft

Dat zegt Microsoft-CEO Satya Nadella in een interview met ZD Net. Nadella meldt daarin: "Als er veel OEM's (fabrikanten die Windowstelefoons produceren) zijn, hebben we één strategie. Als er geen OEM's zijn, hebben we één strategie."

HTC, LG en Samsung hebben in het verleden Windows Phones gemaakt, maar alleen HTC heeft nog zijdelings belangstelling voor het platform. Microsoft lijkt daar allerminst mee te zitten. Nu Nokia is overgenomen, kan het bedrijf zijn eigen hardware produceren, en dan blijft het maar bij de Lumia-serie van Microsoft zelf. Mochten HTC, Samsung of wie dan ook zich er weer bij willen aansluiten, dan zijn ze welkom.

Nadella vindt mobiele telefoons overigens niet superbelangrijk voor Windows 10. Dat besturingssysteem moet gaan draaien op pc's, tablets, de nieuwe Hololens en de Xbox. En dus ook smartphones. Er zijn letterlijk miljarden apparaten die straks op Windows 10 lopen en smartphones zijn er een onderdeel van. Het gaat het bedrijf vooral om de software, die op al die platforms uitwisselbaar is. Een app die wordt gestart op een smartphone kan via de Hololens of de pc verder worden bediend en andersom. Daar gaat het hem om. 

Het gaat hem er vooral om dat software-ontwikkelaars gaan ontwikkelen voor Windows 10, waardoor hun software vanzelf ook op smartphones terecht komt. Iedereen die een programma schrijft voor de desktop, maakt die straks automatisch ook voor de smartphone. Zo hoopt Nadella het aantal apps gestaag uit te breiden en uiteindelijk ook het marktaandeel van Windows 10 Mobile, dat nu rond 3 procent van de totale markt blijft hangen.

Bron: allaboutphones.nl