Hoe veilig is de cloud?

Hoe veilig is de Cloud?

‘Werken in de Cloud’: een term waar je als onderneming anno 2017 echt niet meer omheen kan. ‘Cloud Computing’, zoals het gebruik van deze dienst ook wel wordt genoemd, is met haar voordelen bij veel grote ondernemingen dan ook zeer populair. Er worden bestanden opgeslagen in de Cloud, geopend vanuit de Cloud, er wordt gewerkt in de Cloud én gedeeld via de Cloud.

Waar je dan ook bent. Wanneer je maar wilt. Maar wie zich voor het eerst gaat verdiepen in deze dienst zal zich uiteraard afvragen: zijn mijn bedrijfsgegevens wel goed beveiligd in de Cloud? En waar blijven mijn gegevens? Goed om eens stil te staan bij de veiligheid van het gebruik van Clouddiensten.

Wat is ‘Cloud Computing’?
Hoewel veel bedrijven inmiddels zijn overgestapt op het gebruik van Clouddiensten, durven veel ondernemingen hun vingers er toch nog niet aan te branden Want: waar wordt mijn informatie opgeslagen? En wat als mijn bedrijfsdata niet goed beveiligd is? Om deze angst te begrijpen – en mogelijk te doen verminderen – is het goed om allereerst het begrip ‘Cloud Computing’ te definiëren. Simpel gezegd betekent de ‘Cloud’ een online opslagplek voor gegevens, bestanden en software waar je enkel toegang tot hebt wanneer je daar de rechten voor hebt. Alles wat je ‘in de Cloud’ doet, wordt niet op je hardware (lees: tablet, desktop of ander apparaat) opgeslagen, maar op een server. In het bedrijfsleven is deze dienst dan ook ideaal: medewerkers hebben te allen tijde, waar dan ook ter wereld, toegang tot hun (deelbare) gegevens, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimtecapaciteit van hun hardware.
Waar worden mijn gegevens opgeslagen?

Bedrijfsdata kan dus worden opgeslagen op verschillende servers, ook wel ‘datacenters’ genoemd. Deze datacenters kunnen in verschillende vormen, door verschillende partijen worden aangeboden. De eerste aanbieders van Clouddiensten waren uiteraard de grote spelers zoals Apple, Microsoft en Google, met eigen datacenters over de gehele wereld. Al gauw introduceerden ook grote Nederlandse telecompartijen zoals Vodafone, T-Mobile en KPN hun eigen Cloudopslagdiensten. Bij deze diensten kun je denken aan hosting, e-maildiensten en virtuele werkplekken voor het opslaan van allerhande gegevens en applicaties.

Zijn mijn gegevens veilig in een datacenter?
En dan nu de vraag: hoe weet ik of mijn gegevens veilig zijn wanneer ik gebruik ga maken van de Cloud? Uiteraard heeft de Nederlandse overheid wetten opgesteld waar Cloudleveranciers zich aan moeten voldoen, willen zij Clouddiensten aanbieden. Voorbeelden daarvan zijn de internationale ISO 27001 certificering en de Nederlandse wet- en regelgeving met betrekking tot privacystandaarden en veiligheid. Voordat je voor een partij kiest is het daarom van belang dat je controleert of het netwerk van de betreffende leverancier voldoet aan deze voorwaarden. Ben kritisch en vraag naar de manieren waarop zij het netwerk beveiligen tegen hackers en datalekken.

Daarnaast begint veiligheid ook voor een groot deel bij jezelf: maak daarom altijd sterke wachtwoorden aan, die je regelmatig verandert en die je niet met derden deelt. Bepaal per medewerker de rechten die hij of zij krijgt tot bepaalde documenten en - misschien wel het allerbelangrijkste - PHC kan samen met jou de wensen in kaart brengen en op zoek gaan naar de beste IT-oplossing.

Meer informatie
Werken in de Cloud heeft veel voordelen: het bespaart organisaties kosten voor serveronderhoud, het levert een besparing op beheerskosten op en je hebt waar dan ook ter wereld toegang tot documenten. Iedere organisatie vraagt echter om een andere oplossing. Maatwerk dus. Wil je meer weten? PHC staat je graag te woord!