Hoe laat jij je kinderen omgaan met een mobiele telefoon?

Kinderen en een mobiele telefoon
In deze blogpost besteden we aandacht aan hoe we kinderen tegenwoordig laten omgaan met een mobiele telefoon of tablet. Wij zijn benieuwd hoe we daar als volwassenen mee omgaan, welke invloed we als volwassenen hebben en wat de effecten kunnen zijn voor kinderen. Iedere ouder gaat hier natuurlijk op zijn of haar eigen manier mee om, maar wat is verantwoord? Ook wij van PHC staan wel eens voor dit dilemma. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje en zijn daarna benieuwd naar uw mening!

We kunnen niet meer zonder... en onze kinderen ook niet!
We kunnen tegenwoordig niet meer zonder mobiele telefoon. We werken ermee, we maken er foto’s mee, we navigeren ermee, we doen er spelletjes op en we laten er steeds vaker onze kinderen mee spelen. Voor de goede orde, hebben we het hier met name over kinderen in de leeftijd 5 tot 15 jaar.

Niet alleen laten we ze onze telefoon of tablet gebruiken, steeds vaker krijgen we de vraag of we voor de jonge telgen zelf een iPhone, iPad of Samsung voor een mooi prijsje kunnen regelen. Bij de vraag voor welk doel ze zo’n duur apparaat willen, krijgen we vaak een verbaasde reactie. Om een beetje spelletjes te spelen en af en toe een keer te YouTuben, natuurlijk!

Maar is dit wel zo gewoon? Hebben we nagedacht over de consequenties en mogelijke gevaren? Kunnen we er niet beter voor zorgen dat onze kinderen hun tijd anders besteden?

Op internet wordt hier ook veel over gediscussieerd. Je vind veel tips en tricks en ook wordt er veel aandacht besteed aan de rol of voorbeeldfunctie van jou als volwassene.

Een voorlichtingsfilmpje dat door leerkrachten vaak wordt aanbevolen bij ouders is te zien via de volgende link

Niet meer buiten spelen?
Iedereen kent wel de clichés, buiten spelen in de zandbak, rondfietsen met je vriendjes en vriendinnetjes, afspreken in het speeltuintje in de buurt, klimmen in de bomen in het park en ja… af en toe een keer belletje trekken… dat heeft iedereen vast wel een keer gedaan. Maar tegenwoordig zie je het bijna niet meer, kinderen hangen niet meer in de speeltuin, spreken na school niet meer af en het eerste wat ze ‘s morgens vragen: “mag ik op de iPad?” Is dit tegenwoordig normaal? Zijn dat de consequenties van de steeds vernieuwende draadloze technieken?

Zinvol of niet zinvol?
Uiteraard kunnen we ons ook voorstellen dat het gebruik van deze nieuwe technologie in sommige situaties bijzonder zinvol kan zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld: je kunt je kind à la minute alle informatie laten opzoeken. Sommige kinderen zijn dankzij het gebruik van de telefoon en iPad bijzonder goed met de Engelse taal of hebben alle beschikbare lees- en luisterboeken al doorgespit. Ook voor lange ritten in de auto kan de tablet een uitkomst zijn: de kinderen kijken voortaan rustig een filmpje, in plaats van alleen maar zeuren en ruzie maken. En wil je tegenwoordig weten waar je zoon of dochter uithangt, dan stuur je toch gewoon even een appje of je pleegt een belletje?

Maar daarnaast hebben we natuurlijk de risico’s van deze mobiele, online wereld. Weet jij waar je zoon of dochter naar kijkt? Welke filmpjes komen er allemaal voorbij? Welke internetpagina’s worden door je zoon of dochter bezocht?

Maken je kinderen al gebruik van social media? En zo ja, met wie gaan ze allemaal om? Naar wie sturen ze allemaal berichten? Wie houdt dit allemaal in de gaten?

Wees gewaarschuwd!
Ik vind dat wij als bedrijf ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebben wanneer ons gevraagd wordt te adviseren in dit soort gevallen. De vraag is natuurlijk: in hoeverre moeten wij de klant alleen wijzen op de risico’s of moeten wij de klant ook helpen om het apparaat te beveiligen? Is het aan ons om te zeggen wat normaal gebruik van de data is? Daarbij gaat het in sommige gevallen om hele dure apparaten.

Wat gebeurt er als er iets misgaat? Waar ligt de verantwoordelijkheid? Wij moeten als bedrijf zo nu en dan de discussie aangaan met de provider, omdat de gebruiker (een jongetje of meisje van 12) per ongeluk een enorme hoeveelheid aan data heeft gebruikt door het kijken van muziekfilmpjes op YouTube. Of een kind dat met het spelen van een spelletje allerlei aankopen heeft gedaan, zonder toestemming, maar dan wel weer op een apparaat dat niet goed beveiligd was.

Wie had daarvoor moeten waken? Wie draait er op voor de kosten?
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de risico’s voor een kind dat aan expliciet of schokkend materiaal op het internet wordt blootgesteld. Ook het internetpesten is de laatste jaren steeds meer onder de aandacht geweest.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Wil je ook je mening met ons delen? Stuur mij dan een e-mail via onderstaande contactgegevens.