EU Roaming: Wat verandert er precies?

Vanaf juni 2017 kun je je mobiele abonnement binnen de EU gebruiken zoals je deze in Nederland gebruikt. Alle telecomproviders voeren deze veranderingen door in lijn met de nieuwe regulatie voor roaming zoals ingesteld door de Europese Unie. KPN en Vodafone voeren de wijziging door per 1 juni, T-Mobile per 13 juni. Vanaf deze datums gebruik je je nationale bel-, sms- en databundels automatisch ook in alle EU landen middels het zogenaamde ‘Roam like at home’ principe. De kosten voor bellen en smsen naar het buitenland blijven onveranderd, maar de tarieven voor bellen, smsen en dataverbruik binnen de EU worden gelijk aan de Nederlandse tarieven. Een flinke opsteker dus, want werken of vakantie in het buitenland wordt zo een stuk voordeliger! 
Wij hebben een samenvatting gemaakt van de belangrijkste aanpassingen. Op de websites van de providers vind je de uitgebreide voorwaarden.

Hoe gaat het nu met bellen van, naar en in het buitenland?
Bellen vanuit Nederland naar nummers in de EU valt niet onder de regulering, bellen vanuit Nederland naar een Nederlands mobiel nummer in het buitenland wel en bellen vanuit een EU land dus ook.

Fair Usage Policy
Providers houden het recht voor om een Fair Usage Policy (FUP) toe te passen volgens richtlijnen van de Europese Commissie. Er is sprake van redelijk verbruik (Fair Use) als je gedurende een periode van vier maanden (1) méér tijd in Nederland doorbrengt dan in het buitenland of (2) méér verbruik vertoont in Nederland dan in het buitenland. Zolang je hier rekening mee houdt, kun je je abonnement zonder restricties in de EU gebruiken.

Let op! Heb je een T-Mobile abonnement met onbeperkt data in Nederland? Dan geldt in de meeste gevallen dat je 10 GB per maand in de EU kunt gebruiken.

EU landen
In onderstaande EU landen kun je je nationale abonnement gebruiken:
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden.
Bij sommige providers gelden de veranderingen nog in een aantal extra landen.
Dit is terug te vinden op de websites van de providers, Vodafone, KPN, T-Mobile

Zet data roaming “aan”
Vanaf 1 juni (KPN en Vodafone) of 13 juni (T-Mobile) is je Nederlandse abonnement automatisch in de EU te gebruiken. Let er wel op dat data roaming “aan” staat op uw toestel. Deze optie vind je in meestal onder Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken.

Vragen?
Mocht je toch nog vragen hebben over je abonnement en voorwaarden neem dan contact met ons op.