Convergence

Wat is convergence?

Convergence is het samenvloeien van verschillende toestellen in 1. Net zoals we vroeger onze telefoon en onze PDA hadden, (Weet je nog ?) hebben we nu onze smartphone. Hetzelfde gaat binnenkort gebeuren wanneer onze tablets, telefoons en laptops samensmelten tot 1 toestel.

Waarom zou je dat nu willen?

Je sleept nu 2 of zelfs 3 verschillende toestellen met je mee. Je telefoon om te bellen, je tablet voor notities en je laptop voor het zware werk. Waarom eigenlijk ? 90% van de taken van onze gemiddelde werkdag kunnen nu al op onze telefoon of tablet. Waarom nog een apart 'apparaat' meeslepen voor de rest ? Stel dat je toestellen gewoon kon 'samensmelten' tot "1 device" dat zich aanpast aan datgene wat je er net van nodig hebt.

De eerste stapjes in "Convergence".

Met de Surface Pro 3 heeft Microsoft al een goeie stap in die richting gezet. Dit toestel voldoet aan alle eisen die je aan een tablet kunt stellen, (licht, touchscreen, lange accuduur) maar vormt zich na het inpluggen van een toetsenbord om tot een volwaardige mini-laptop die perfect Office applicaties of je favoriet ERP pakket laat draaien. In plaats van EN een tablet EN een laptop, heb je maar 1 toestel meer nodig.

De volgende stap met Windows 10 en Cortana.

Windows 10, het nieuwe operating system van Microsoft dat eind deze maand beschikbaar wordt, houdt hier ook rekening mee. In plaats van een aparte "mobiele" interface zoals we die zien op Windows Phone en een "Klassieke" PC-interface zoals we die zien in Windows 8, gaan die in  Windows 10 gewoon samensmelten. Maak je gebruik van een Touch toestel zoals een tablet ? Dan zal Windows 10 je netjes een touch-vriendelijke tegel-interface aanbieden. Sluit je echter een toetsenbord en muis aan dan schakelt Windows 10 straks over naar een klassieke interface met een startknop en versleepbare vensters. Je hebt nog maar 1 operating system nodig.

Ook de stemgestuurde assistent in Windows 10, Cortana, (zeg maar 'het slimme nichtje van Siri') kan je digitale assistente van de toekomst worden. Vraag Cortana de snelste weg naar huis en ze zal je vragen of je eerst nog even wil stoppen bij de bloemist omdat je vrouw jarig is. Cortana haalt hiervoor gegevens uit meerdere bronnen (Je locatie, je kalender en je adresboek) om een stapje verder te gaan dan enkel het "antwoord op je vraag".

Wat is nu het zakelijke voordeel van convergence?

Als je werknemers momenteel rondlopen met zowel een telefoon, een tablet en een laptop dan zijn dit 3 aparte toestellen waar kosten aan vast hangen : Aankoop, beheer, onderhoud etc... Deze toestellen zijn eigenlijk niet altijd naadloos op elkaar afgestemd: Een notitie die je neemt op je telefoon staat daarom niet altijd klaar op je laptop. De applicatie die op je laptop werkt, werkt dan weer niet op je tablet. Dankzij die "Convergence" van toestellen zullen zakelijk de kosten niet alleen dalen, ook je productiviteit stijgt.

En hoe zit Convergence in de (nabije) toekomst?

Hoe ziet dat dan uit, Convergence ? De Surface pro 3 laat ons al een aardig voorproefje zien in de samensmelting van je Tablet en je Laptop. In de toekomst zal je smartphone zich ook gaan aanpassen aan de manier waarop je hem wil gebruiken. Terwijl hij overdag dient als 'communicatiepartner' in je binnenzak zal je hem kunnen omtoveren tot een volwaardige computer zodra je hem in het docking station plaatst op je kantoor. Dankzij een externe muis, scherm en toetsenbord is je "telefoon" nu je desktop geworden. Al je gegevens en applicaties smelten zo samen in 1 productieve omgeving.

Wat brengt het najaar?

Het belooft een boeiend najaar te worden in de "Convergence" wereld. Verschillende producenten werken momenteel aan een smartphone die je kan inzetten als je "desktop pc" waarbij hun interface zich naadloos aanpast aan je omgeving. Waar we nu nog spreken van een "Mobiel" en een "Desktop" operating system zal zowel de hardware als de software gaan samenvloeien naar 1 omgeving. Om het in "Lord of the Rings" terminologie uit te drukken : One device to rule them all !
Wij kunnen alvast niet wachten tot de winter!