PHC TV Primeur : Maak kennis met de eerste slimme robothond
Recent was in het nieuws dat het hebben van een kantoorhond goed is voor je bedrijf. Het werkt stressverlagend en mensen worden er socialer van. Daarom lopen er bij onder andere Google, Amazon en Nestlé al viervoeters rond op kantoor en de werknemers zijn daar blij mee. Maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan een hond op het werk, denk aan de haren (en bijbehorende allergieën), het uitlaten, en de algemene zorg voor een hond (wat doe je als die ziek wordt?).
Aibo
Hoewel de kantoorhond iets van de laatste tijd is, willen wij zijn opvolger alvast aan u voorstellen: Aibo. Sony bracht zijn eerste robothond al eind jaren ’90 uit en de eerste Aibo was een matig succes (men was vooral in Japan enthousiast, de rest van de wereld deed het weinig). In 2006 werd dan ook de stekker uit het hondje getrokken, maar anno 2018 heeft Sony zijn opvolger in Japan alweer gelanceerd.
Waar door films als Terminator en Transformers een angst voor robots wordt gecreëerd, weet Sony dit onderuit te halen door met de schattigste robot ooit te komen: de Aibo ís een hondje. Hij beweegt als een hondje, ziet er zo uit en heeft de meest schattige puppy-ogen die je niet kunt weerstaan. Zoals ook in ons filmpje te zien is: ook al zeg je van tevoren nog zo hard dat je geen robothond gaat aaien, je gaat toch geheid voor de bijl! Je zou bijna vergeten dat het geen echte puppy is, en dat heeft Sony heel knap gedaan.
Kantoorhond 2.0
Een echte hond kost geld, zowel in aanschaf als ‘onderhoud’. Ook aan de Aibo hangt een prijskaartje, wat daarmee wellicht wel te vergelijken is. Hij is op dit moment nog enkel verkrijgbaar in Japan maar wij zien in Aibo de ideale kantoorhond.
Met Aibo haal je de gezelligheid en ontspanning van een echte hond in huis, zonder de lasten als uitlaten (door weer en wind, ook in het weekend), voeren en dierenartsbezoekjes. Deze robothond is naast de ideale kantoorhond ook het beste speelkameraadje voor thuis. Iedere Aibo is anders, door de ‘opvoeding’ die hij krijgt ontwikkelt elk hondje een eigen karakter.
Artificial Intelligence
Hiermee heeft Sony een uniek product neergezet, tot nu toe zijn bestaande robots nog vrijwel allemaal hetzelfde, ze zijn allemaal gelijk door de manier waarop ze in de fabriek geprogrammeerd zijn. Met Aibo heeft Sony flinke stappen gezet op het gebied van AI (Artificial Intelligence): het hondje reageert op jou, en elke Aibo ontwikkelt zich dus anders. Hij leert zichzelf ook nieuwe dingen aan, en dat is ook de kracht van deze robot, hij is net zo uniek als een echte hond!
Bekijk vooral het filmpje en laat je betoveren door de schattige viervoeter. Wedden dat je ergens een keer ‘aah’ of ‘ooh’ zegt, ook al heb je je nog zo voorgenomen dat niet te doen.
Kennismaken
Is Japan nu te ver om Aibo in het echt te ontmoeten? PHC heeft Aibo als parttime kantoorhondje rondlopen. Zeker weten dat je hem even zelf kunt aaien? Neem dan contact met ons op.