Waarschijnlijk vanavond update van Android Wear naar 5.0.1 Lollipop

In Maart van dit jaar kondigde Android-baas Sundar Pichai een speciale versie van Android voor wearables als smartwatches aan. Deze versie, Android Wear, is vanaf afgelopen juni verkrijgbaar en is nu toe aan een update naar Android 5.0.1 Lollipop. Volgens geruchten zou deze update vanavond wel eens kunnen gaan komen.

Android Wear

Android Wear is vanaf Google I/O afgelopen juni verkrijgbaar en er zijn inmiddels smartwatches van LG, Samsung, Motorola, ASUS en Sony op de markt die op het besturingssysteem draaien. De huidige versie van Android Wear is 4.4W.2. Deze versie kwam in oktober uit en bevat onder andere ondersteuning voor het afspelen van muziek op een bluetoothheadset.

De update naar Android 4.4W.2 was noodzakelijk, omdat anders onder andere de Sony SmartWatch 3 niet op de markt kon worden gebracht, maar eigenlijk wachtten we op een grote release. Sinds Google I/O weten we ook dat het Android Wear-team werkt aan een Lollipop-versie van Android Wear. Ook wachten we al sinds juli op officiële ondersteuning voor custom watchfaces, digitale wijzerplaten. Er zijn al heel veel custom watchfaces voor Android Wear verkrijgbaar, maar deze maken gebruik van ongedocumenteerde functies, waardoor de ervaring voor de gebruiker niet altijd optimaal is. Google riep ontwikkelaars dan ook op om terughoudend te zijn met custom watchfaces, maar officiële ondersteuning hebben we tot nu toe niet gezien.

Vanavond Lollipop?
Android-site Phandroid wist een kleine maand geleden al een testversie van de Android Wear-update naar Android 5.0 in handen te krijgen. Nu weet een 'betrouwbare bron' van Phandroid te melden dat de update naar de Lollipop-variant van Android Wear vandaag zal worden vrijgegeven.

Deze update brengt naast custom watchfaces nog aantal andere verbeteringen. Zo kunnen er bijvoorbeeld op de custom watchfaces eenvoudige weer-iconen worden weergegeven. Daarnaast is er de mogelijkheid om kaarten die zijn weggeswiped, al dan niet per ongeluk, terug te halen.

Ook zijn er nieuwe mogelijkheden wat betreft de helderheid van het scherm. Er is een theater-modus, die er voor zorgt dat je niet de gehele zaal verlicht wanneer je je in een donkere ruimte begeeft. Daarnaast is er een zonlicht-modus voor het geval het zonnetje flink aan het bakken is. Voor mensen met een visuele beperking zijn er ook nieuwe mogelijkheden, zoals een 'vergrootglas', grotere letters en kleurenschema's voor mensen met kleurenblindheid.

De Android Wear-applicatie voor smartphones zal accu- en opslaginformatie tonen. Hiermee kan worden ingezien welke Wear-app het meeste stroom verbruikt of welke app heel veel van de interne opslag van de smartwatch gebruikt.

Beschikbaarheid
Het is nog een paar uurtjes afwachten of de informatie van Phandroid klopt. De updates voor Android Wear rollen doorgaans vrij vlot uit, maar het kan alsnog enkele weken duren voordat alle Android Wear-apparaten na het begin van de update voorzien zijn van Android Wear 5.0.1-W.

bron: androidworld.nl