Vanaf 2017 meer frequentieruimte voor mobiel internet

Vanaf 2017 wordt in Nederland meer frequentieruimte vrijgemaakt voor het aanbieden van mobiel internet.

De vergunningen die de NPO en KPN nu hebben op de 700 mHz-band voor het uitzenden van televisiesignalen lopen op 31 januari van dat jaar af.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) dat hij van plan is om de frequenties dan in te zetten voor mobiel breedband, omdat hier steeds meer behoefte aan is.

De Europese Commissie dringt er bij EU-lidstaten ook op aan om de 700 mHz-band vrij te maken voor internetgebruik. "Ik deel de opvatting van de Europese Commissie dat meer ruimte voor mobiel breedband van groot economisch en maatschappelijk belang is voor de verdere ontwikkeling van mobiele internetdiensten", aldus Kamp.

Binnenshuis

Het spectrum dat in 2017 wordt vrijgemaakt heeft een relatief groot bereik, waardoor grote gebieden met minder zendmasten van 4G-dekking zouden kunnen worden voorzien. Het 700 mHz-signaal gaat ook goed door muren en kan de mobiele dekking binnenshuis dus verbeteren.

Door de nieuwe toewijzing van de frequenties zal er minder ruimte zijn voor het uitzenden van televisiesignalen, "maar met nieuwe, efficiƫntere technologie kan dit gecompenseerd worden", denkt Kamp.

De minister zegt in het eerste kwartaal van 2015 met meer details te komen over de veiling van de frequenties en over de toekomst van ethertelevisie in Nederland.

Bron: NU