Sony kondigt Xperia Z3, Z3 Compact en Z3 Tablet Compact aan

Sony heeft tijdens zijn persconferentie op IFA twee nieuwe smartphones aangekondigd: de 5,2" Xperia Z3 en de 4,6" Xperia Z3 Compact. Ook komt het bedrijf voor het eerst met een kleine tablet in de Z-serie: de 8" Xperia Z3 Tablet Compact.

De Xperia Z3 is de opvolger van de Xperia Z2, een telefoon die in de Benelux pas enkele maanden in de winkels ligt. De verschillen tussen de twee modellen zijn dan ook niet erg groot; de Z3 is wederom een 5,2" Android-telefoon met een full-hd-scherm, een Snapdragon 801-soc en 3GB werkgeheugen. De enige wijzigingen aan de hardwarekant zijn de kloksnelheid van de soc, die is verhoogd naar 2,5GHz, de capaciteit van de accu, die is met 100mAh verlaagd naar 3000mAh en de helderheid van het scherm: die bedraagt nu maximaal 600 cd/m2.

De telefoon draait op Android 4.4.4, aangevuld met Sony's eigen skin, die nauwelijks veranderd is sinds de vorige versie. Wel heeft Sony ondersteuning voor high-res-audio ingebouwd, waardoor bijvoorbeeld .flac-bestanden afgespeeld kunnen worden. De camerasensor en -software zijn hetzelfde als bij de Z2, terwijl de lens nipt wijder is. Van buiten is de Z3 wat ronder afgewerkt dan de Z2 en de verscheidene klepjes zijn kleiner gemaakt. De hoekjes zijn aangepast en fungeren nu volgens Sony als een soort bumper als de telefoon op de grond valt, wat de kans op schade moet verkleinen. De behuizing is nog steeds stof- en waterbestendig, maar de ip-rating is verhoogd van ip58 naar ip68, wat betekent dat hij nog stofdichter is.

Sony introduceert ook de Xperia Z3 Compact, een telefoon die veel gelijkenissen vertoont met de Z3, maar een stuk kleiner is. De Z3 Compact is de opvolger van de Z1 Compact van eerder dit jaar; de naam Z2 Compact wordt door Sony dus overgeslagen. Ten opzichte van dat vorige model is het scherm groter geworden - van 4,3" naar 4,6" - maar de behuizing is vrijwel even groot, waardoor de randen rondom het scherm een stuk dunner zijn. De resolutie is met 1280x720 pixels gelijk gebleven.

De Snapdragon 800-soc uit de Z1 Compact is verruild door de Snapdragon 801-soc en de accucapaciteit is vergroot heeft van 2300mAh naar 2600mAh. Ook de behuizing is aangepast: de speakers zijn nu aan de voorzijde van de telefoon te vinden, boven en onder het scherm en daarnaast is de rand rondom een beetje bol, net als bij de Z3. Ook bij de Z3 Compact zouden de hoekjes harde klappen op moeten kunnen vangen.

De Xperia Z3 krijgt een adviesprijs van 649 euro, terwijl de Xperia Z3 Compact 549 euro moet gaan kosten. Beide smartphones zullen in de herfst in de winkels komen te liggen.

De laatste nieuwe telg in de Z-serie is de Z3 Tablet Compact, een 8"-tablet met een schermresolutie van 1920x1200 pixels. Ook dit apparaat is voorzien van een Snapdragon 801-soc. Volgens Sony is de tablet met een gewicht van 270 gram de lichtste in zijn klasse en op een volle acculading zou hij het 13 uur uit moeten kunnen houden. De uitvoering met 16GB opslag en wifi gaat 399 euro kosten, een versie met 32GB en wifi moet 449 euro opbrengen en een 4g-editie krijgt een prijskaartje van 499 euro.