Samsung kondigt Galaxy Note 4 en Galaxy Note Edge aan

Samsung heeft op de IFA-beurs de Galaxy Note 4 en de 'premiumvariant' Galaxy Note Edge, die voorzien is van een gebogen scherm, aangekondigd. De Note 4 zal wereldwijd vanaf oktober verkrijgbaar zijn, maar de Note Edge zal niet op de Nederlandse markt beschikbaar komen.

De Galaxy Note Edge biedt een 5,6"-super-amoled-scherm met een quad-hd-resolutie van 2560x1440 pixels. Bovendien is het touchscreen aan de rechterzijde gebogen. Op dit gebogen deel van het scherm kunnen statusberichten getoond worden die ook leesbaar zijn als een eventueel beschermhoesje is dichtgeklapt. Ook kan de gebruiker toolbars aan de sidebar toevoegen, terwijl in camera- en video-apps specifieke knoppen getoond kunnen worden. Het vlakke scherm van de Note 4 is met een beelddiagonaal van 5,7" iets groter. Ook dit scherm biedt een amoled-touchscreen met een resolutie van 2560x1440 pixels.

Samsung heeft de Galaxy Edge voorzien van een quadcore-soc op 2,7GHz, terwijl de Note 4 in sommige gebieden ook geleverd wordt met een Exynos-octacore op 1,9GHz uit eigen huis. Beide toestellen zijn voorzien van een 16-megapixelcamera aan de achterzijde met optische beeldstabilisatie. Aan de voorzijde van de smartphones is een 3,7-megapixelcamera te vinden. Deze moet het dankzij een groothoeklens eenvoudiger maken om meerdere personen in een foto te vangen bij het maken van een selfie. Er is op beide Note-varianten ondersteuning voor 4g, 802.11ac-wifi en nfc. Tevens is er een uv-sensor aanwezig die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om te waarschuwen voor de zonkracht bij het zonnen.

Volgens Samsung is de S Pen van de Note 4 nauwkeuriger geworden. Ook zijn een aantal nieuwe selectiefuncties beschikbaar met de S Pen. Tevens bevat de smartphone nu drie microfoons. Dit moet een betere geluidskwaliteit opleveren bij het schieten van videobeelden.

Volgens Samsung bevat de Galaxy Note 4 een verbeterde vingerafdrukscanner en een snellaadoptie voor de 3220mAh-accu. In 30 minuten zou de accu tot 50 procent opgeladen kunnen worden. Het toestel bevat 3GB werkgeheugen en wordt geleverd met 32GB interne opslag. Middels een microsd-kaartje kan de opslag nog met 64GB worden vergroot. Het toestel komt vanaf volgende maand wereldwijd beschikbaar in vier kleurstellingen. In Nederland gaat het toestel 799 euro kosten.

De Galaxy Note Edge, die beschikt over een kleine 3000mAh-accu, wordt leverbaar met 32GB of 64GB interne opslag. Het toestel zal echter niet overal te koop zijn: zo zal het toestel niet in Nederland op de markt komen. Samsung zegt dat de Note Edge in de loop van dit jaar moet uitkomen in twee kleurstellingen.