Samsung Infinity Flex Display

De eerste jaren van de opkomst van mobiele telefoons was het doel een zo klein mogelijk toestel te produceren. Een hele generatie is opgegroeid met klaptelefoons waarvan de Motorola Razr lange tijd het ultieme toestel was. Toen smartphones ontwikkeld werden, gingen we een tegenovergesteld proces in: inmiddels zijn de toestellen groter dan de gemiddelde ‘koelkast’ van 20 jaar geleden, maar groot lijkt de standaard te zijn geworden.

We willen namelijk allemaal de ultieme ervaring met onze zaktelefoon: internetten, Youtube kijken, Netflixen, en daarvoor is een groot en helder scherm een absolute must geworden. Met als gevolg dat de schermen, en dus de smartphones, steeds groter worden. De oplossing: een opvouwbaar scherm. Dat klinkt misschien nog als iets voor de toekomst, maar is dichterbij dan je denkt. Samsung laat ons namelijk haar eerste prototype zien!

Samsung’s Infinity Flex Display

Tijdens de openings-keynote van de Samsung Developer Conference 2018 afgelopen woensdag in San Francisco haalt Justin Denison, Senior Vice President Mobile Product Marketing, een kleine smartphone uit zijn binnenzak. Heel even lijkt het alsof we terug gaan in de tijd, want dit toestel past in je handpalm en heeft een smal scherm. Niets is minder waar, hij kan het toestel openklappen en daarmee onthult hij een vouwbaar scherm ín het toestel dat uitgevouwen kan worden tot tabletformaat: het Infinity Flex Display.

Volgens Samsung is het display honderdduizenden keren te vouwen. Het display is gemaakt van een speciaal soort kunststof (dus glas) en volgens Justin gaat Samsung binnen enkele maanden beginnen met de massaproductie van het scherm. Overigens is het toestel dat we in het filmpje zien niet meer dan een prototype, het definitieve design én de naam is nog niet bekend gemaakt. Helaas weten we ook nog niet wanneer Samsung het toestel op de markt gaat brengen.

Android

Het nieuwe toestel zal, net als alle andere toestellen van Samsung, op Android gaan draaien. Dit vermoeden wordt mede bevestigd door Google, die meteen aangekondigd heeft dat ze ondersteuning voor opvouwbare schermen standaard in gaan bouwen in Android. Zo zouden apps direct moeten herkennen of een toestel uitgevouwen is of niet en daar de interface op aanpassen. Ook zal er ondersteuning komen voor toestellen met twee schermen (zoals het prototype).

Niet helemaal uniek

Er gaan al lange tijd verhalen over de ontwikkeling van vouwbare smartphone-displays. Zo werken onder andere Huawei, LG, Lenovo en Xiaomi ook aan smartphones die gevouwen kunnen worden. En een week geleden presenteerde het Chinese Royole al een smartphone met opvouwbaar scherm. Dit toestel, FlexiPai genaamd, komt vooralsnog alleen in China op de markt voor zo’n €1300 en zal naar verwachting echt de eerste zijn.

Maar Samsung zal waarschijnlijk de eerste zijn die wereldwijd een opvouwbaar toestel op de markt zal brengen. En met een heel eigen design. Het display dat Samsung laat zien, is geheel vanaf de basis ontworpen door het bedrijf. Zowel de toplaag als de manier waarop de lagen aan elkaar bevestigd zijn, komen uit de koker van de Zuid-Koreanen. En zo zijn ze in staat op een flexibel, duurzaam en dun display te ontwerpen dat de basis gaat zijn van jouw toekomstige smartphone!

Op dit moment is er nog geen verschijningsdatum bekend. Wanneer het toestel naar Nederland komt, kunnen we dus ook nog niet vertellen. Maar wij houden dit uiteraard voor je in de gaten en informeren je zodra PHC het toestel kan leveren!