Samsung draait sterk eerste kwartaal dankzij Galaxy S7

Samsung heeft in het eerste kwartaal van 2016 sterke groei gemaakt!

Samsung draaide in het eerste kwartaal van 2016 een omzet van 49,78 biljoen won (38,3 miljard euro), een groei van 5,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat meldt het Zuid-Koreaanse bedrijf donderdagnacht bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers. Zowel in omzet als in winst, dankzij de verkopen van de Galaxy S7 en S7 Edge.
 
Forse groei
De winst in de eerste drie maanden van 2016 bedroeg 6,68 biljoen won (5,15 miljard euro), een stijging van 12 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2015.

Die forse groei heeft Samsung te danken aan sterke verkopen van zijn belangrijkste smartphones, de Galaxy S7 en S7 Edge. Samsung bracht de toestellen vroeger op de markt dan normaal, begin maart. Daardoor vallen de resultaten in tegenstelling tot vorige jaren ook al binnen het eerste kwartaal.
 
De mobiele tak van Samsung draaide dankzij de Galaxy S7 een omzet van 27,60 biljoen won (21,3 miljard euro) en een winst van 3,89 biljoen won (3 miljard euro, een stijging van 42 procent ten opzichte van vorig jaar. Hoeveel smartphones Samsung heeft verkocht maakt het bedrijf nooit bekend.

Groei doorzetten
Ondanks de vroegere lancering van zijn belangrijkste telefoons verwacht Samsung de sterke resultaten ook in het tweede kwartaal vast te houden. Zowel verkopen van de eigen Galaxy S7 en S7 Edge als de mobiele tak als geheel en zijn chip-tak moeten helpen de groei door te zetten.

Die chip-tak presteert in het eerste kwartaal normaal gesproken niet opzienbarend dankij mindere vraag naar chips in die periode. Toch draaide de chip-divisie begin dit jaar een omzet van 11,15 biljoen won (8,6 miljard euro), en een winst van 2,63 biljoen won (2 miljard euro).

De scherm-divisie van Samsung deed het minder in de eerste drie maanden van dit jaar dankzij een 'sterke daling van winst over LCD-schermen'. De tak draaide een verlies van 0,27 biljoen won (208 miljoen euro), over een omzet van 6,04 biljoen won (4,66 miljard euro).

Verkopen van OLED-schermen namen mede dankzij het succes van de Galaxy S7 wel toe in het eerste kwartaal, en Samsung verwacht dat de verkopen van die schermtechniek de komende tijd blijven groeien.

Apple
Concurrent Apple had in hetzelfde kwartaal minder succes. De iPhone-maker presenteerde eerder deze week zijn cijfers over het eerste kwartaal, waarin het voor het eerst minder iPhones verkocht dan in het voorgaande jaar. Bovendien daalde de omzet van Apple voor het eerst in dertien jaar tijd.

Door: Nu.nl