Review: Veilig mobiel communiceren met I.X R2

De meest gebruikte communicatie-app op mobiele telefoons is al jaren Whatsapp. Zowel zakelijk als privé wordt het door bijna iedere Nederlander gebruikt. In 2014 werd Whatsapp gekocht door Facebook en die ligt de laatste tijd flink onder vuur voor het schenden van de privacy. Dat Whatsapp dus kritisch onder de loep genomen wordt is niet vreemd. Onlangs was nog in het nieuws dat er bedrijven zijn die Whatsapp verbieden op telefoons van medewerkers. Gelukkig zijn er alternatieven voor Whatsapp om zakelijk mobiel te communiceren. Wij hebben de oplossing van I.X Cybersecurity Solutions een aantal maanden uitvoerig getest en willen onze bevindingen graag met je delen.

I.X Cybersecurity Solutions

I.X is een nieuwe speler op het gebied van Cybersecurity. I.X onderscheidt zich door een unieke beveiligingsoplossing aan te bieden die op een eenvoudige manier te gebruiken is. Deze oplossing is technisch zeer hoogstaand en maakt gebruik van een combinatie van directe P2P communicatie, encryptie en blockchaintechniek.

Draadloze Privacy Key

Om te kunnen communiceren met de oplossing van I.X heb je een draadloze Privacy Key, een licentie en een smartphone die draait op Android of iOS nodig. De I.X R2 Privacy Key is een ‘sleutel’ in de vorm van een pasje (creditcard-formaat) die draadloos verbinding maakt met je smartphone en bijbehorende app. De Privacy Key deelt de unieke sleutels uit, dit wordt niet door een server gedaan. Dit maakt de oplossing zeer uniek en veilig. Via de R2 app kun je veilig berichten sturen, maar ook gesproken berichten, foto’s en documenten, en je kunt er mee bellen. Alle communicatie verloopt versleuteld.

Peer 2 Peer Communicatie

Anders dan bij Whatsapp, iMessage of BlackBerry worden berichten 1 op 1 verzonden zonder tussenkomst van een server. Dit heeft als nadeel dat als je een bericht verstuurt naar iemand anders die op dat moment niet verbonden is met internet, het bericht niet aankomt. Maar het grote voordeel is dat je bericht niet op een server wordt opgeslagen. Dit maakt deze oplossing dus uniek en uiterst veilig.

Eenvoudige Installatie

Wanneer je de Privacy Key de eerste keer aanzet, vraagt die om de R2 app te openen. De R2 app is te downloaden in de Apple App Store of in de Google Playstore. Wanneer je de app de eerste keer opent, vraagt deze je bluetooth in te schakelen. Vervolgens vraagt de app toegang tot de microfoon, Encrypted VOIP calls, voice messages, encrypted camera shots en encrypted photos. Vervolgens ga je akkoord met de algemene voorwaarden van I.X.

Daarna vindt de app direct de Privacy Key. Je kunt nu verbinden en bevestigen door in de app de code in te toetsen die aangegeven wordt op het display van de Privacy Key.

Vervolgens wordt er nog gevraagd om je emailadres, daar wordt een link naartoe verzonden om te bevestigen dat het emailadres klopt. Daarna is de app klaar voor gebruik en kun je contacten toe gaan voegen die ook de I.X oplossing gebruiken. De installatie wijst echt zichzelf en is binnen 5 minuten te doen.

Aan de slag

Wanneer je de R2 app opent, vraagt deze automatisch om de R2 Privacy Key. Je zet dan de Privacy Key aan en er wordt automatisch verbinding gemaakt met de app. Je hebt nu toegang tot de R2 app en kunt berichten en media gaan versturen naar contacten.

Zodra je de Privacy Key weer uitzet of verder dan +/-10 meter uit de buurt van je smartphone komt, sluit de app automatisch af. Je hebt standaard geen pincode of wachtwoord nodig om de app te openen. Dit maakt het gebruik wel super simpel en ook nog eens veilig. Want als je smartphone of Privacy Key wordt gestolen, of je verliest één van beide, dan is het onmogelijk om bij de gegevens te komen. Mocht het je toch een veiliger gevoel geven om ook nog een extra code in te stellen, dan is dat wel mogelijk. Er wordt dan bij het opstarten van de app zowel om de Privacy Key gevraagd als om je persoonlijke pincode.

Versleuteld bellen

Naast het versturen van berichten en andere media is het ook mogelijk om versleuteld te bellen. Een telefoongesprek zet je eenvoudig op met je contacten in de R2 app. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het bellen, het enige waar je voor moet zorgen is een internetverbinding via mobiele data of WiFi.

Printscreens

Het is niet mogelijk om printscreens te maken van chats die je ontvangen hebt, of tenminste, je kunt geen bruikbare screenshots maken. Alles wat je via I.X verstuurt is versleuteld en alleen binnen de app te gebruiken. Wanneer je een screenshot probeert te maken krijgt ook de ander daar een melding van en zie je in de printscreen alleen versleutelde berichten.

Printscreen IX R2

Voorbeeld printscreen I.X R2

I.X R2 vs Whatsapp

Om je een beter beeld te geven wat voor- en nadelen zijn ten opzichte van Whatsapp heb ik nog een aantal vergelijkingen.

Bewaartijd

  • Gegevens van I.X worden 12 uur lokaal op je toestel bewaard, er wordt niets op een server bewaard. Whatsapp zegt de gegevens op de server 30 dagen te bewaren, maar op je telefoon blijft alle Whatsapp geschiedenis net zo lang in de app bewaard als jij zelf wil.


06 nummer

  • Je I.X account wordt gekoppeld aan je emailadres, een telefoonnummer hoef je niet op te geven. Bij Whatsapp registreer je altijd je mobiele nummer.


Data op server

  • Bij I.X wordt er geen data bewaard op een centrale server en is er geen master key beschikbaar.


Externe privacy key

  • De encryptiesleutel wordt niet opgeslagen in het geheugen van je smartphone, waar deze kwetsbaar kan zijn voor hackers. Bovendien wijzigt de code steeds, dus een code is maar eenmaal te gebruiken.


3-weg protectie

  • I.X heeft een uniek 3-weg protectie systeem. Hiervoor zijn deze drie zaken altijd benodigd om veilig te kunnen communiceren:
  1. Je smartphone
  2. Verbinding met de I.X Server (via je dataverbinding)
  3. Verbinding met je Privacy Key


End-to-end encryptie

  • Zowel I.X als Whatsapp maken gebruik van end 2 end encryptie

Eindconclusie

Ik krijg regelmatig vragen vanuit klanten naar alternatieven voor Whatsapp. Vooral sinds de nieuwe AVG wetgeving van 25 mei is dit een onderwerp dat speelt bij klanten. Wanneer je medewerkers bedrijfsgevoelige informatie of persoonsgegevens via mobiel communiceren, is I.X een product dat we zeker aan kunnen raden. Maar voor het grootste deel van je gesprekken met collega’s of vrienden blijft Whatsapp natuurlijk de oplossing omdat bijna iedereen het heeft.

De key neem je eenvoudig mee in bijvoorbeeld je portemonnee. De standbytijd is 5 dagen en de Privacy Key is in maximaal 15 minuten volledig opgeladen. Wanneer je Privacy Key even niet opgeladen is, ontvang je nog steeds notificaties. Maar om het bericht te kunnen openen of lezen dien je wel binnen 12 uur te verbinden met de key.

Wil je de oplossing eens live zien, neem dan vrijblijvend contact op.