Recordsnelheid bereikt met nieuw type glasvezel

Onderzoekers van TU Eindhoven en de University of Central Florida (CREOL) hebben data met een recordhoeveelheid van 255 Terabit per seconde weten te versturen met een nieuw type glasvezel. Dat schrijven ze in de online editie van het vakblad Nature Photonics.

Het recordtransport is twintig keer beter dan in onze huidige glasvezels mogelijk is. De nieuwe vezel biedt volgens de onderzoekers een antwoord op de exponentieel toenemende vraag naar capaciteit in optische communicatienetwerken.

Zeven kernen

De nieuwe vezel bevat zeven verschillende kernen waar het licht doorheen kan reizen, in plaats van de enkele kern in de huidige commerciële glasvezels. Daarnaast introduceert het team loodrecht hierop twee extra zogenoemde optische trillingsmodes. Door deze twee trucs te combineren wisten de onderzoekers een datatransport van 255 Terabit/s te realiseren.

‘Capacity crunch’

De nieuwe glasvezeltechnologie is van groot belang voor de toekomst. Door de populariteit van internettoepassingen en het groeiende netwerk aan capaciteit-slurpende datacenters is de verwachting dat de vraag naar capaciteit in telecommunicatie exponentieel blijft groeien. Zonder aanpassing van het netwerk dreigt een
zogeheten ‘capacity crunch’: door een te grote vraag zouden dataverbindingen overbelast kunnen raken.

Bron: Connexie