Overstapdrempels zakelijke markt pas in 2016 aangepakt

De wijzigingen in de verzamelwet Telecom gaan uiterlijk per 1 juli 2016 in, meldt minister Kamp van Economische Zaken. Die planning van anderhalf jaar is realistisch voor de tijd die behandeling kost in het parlement.

De regering werkt met vaste invoeringsdata, zoals 1 januari en 1 juli. EZ wil de wet snel behandelen, maar een verzamelwet met meerdere onderwerpen is ingewikkelder. Het is daarom nu al onzeker of de wet tijdig behandeld is om hem op 1 januari 2016 in te laten gaan. EZ wil de markt ná inwerkingtreding nog een overgangstermijn van drie maanden geven.
Een van de belangrijkste onderwerpen is de regeling die de overstapdrempels voor kleinzakelijke gebruikers wegneemt, een initiatief van de VVD. Het wetsvoorstel vervangt het woord consument door het woord eindgebruiker. Daardoor gaan allerlei regels ook gelden voor zakelijke afnemers, zoals de opzegtermijn van één maand en de faciliteiten voor overstappen binnen een werkdag.
Daarbij moet men nog wel een balans zien te vinden tussen enerzijds de consument en de mkb’er met een standaardproduct en anderzijds de grote afnemers die willen onderhandelen over maatwerk.

Advies van Raad van State
Op 12 december 2014 heeft de ministerraad ingestemd met de adviesaanvraag over het wetsvoorstel aan de Afdeling advisering van de Raad van State. Het stuk is naar de Raad gestuurd en wordt in het voorjaar terug verwacht. Na verwerking van de adviezen wordt het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gezonden.
Een ander onderwerp in de verzamelwet is de compensatieregeling bij telecomstoringen. Er komt in enige vorm een drempel te liggen, waardoor er alleen voor grote storingen een compensatieregeling verplicht is. De verwijtbaarheid, omvang en ernst van de onderbreking moeten nog worden gedefinieerd.
Verder gaat het over de afschaffing van de papieren telefoongids. EZ wil dat de verplichting blijft bestaan om een telefoongids samen te stellen, maar dat die niet meer automatisch in miljoenenoplage wordt gedrukt.
In de nasleep van de branden in de omroepmasten van Smilde en IJsselstein zal het Rijk extra maatregelen nemen voor de continuïteit van de omroepdistributie.
Tot slot zit er een wijziging in voor de beslistermijn over graafwerkzaamheden. Gemeentes kunnen opdracht geven om kabels en leidingen in gemeentegrond te laten verplaatsen, waardoor marktpartijen kosten maken. Onlangs deed de ACM een uitspraak over een conflict tussen KPN en de gemeente Gouda.

bron: telecompaper.nl