De LG G5 is aangekondingd als nieuw vlaggenschip

LG heeft met de G5 een nieuw vlaggenschip

Het nieuwe smartphonevlaggenschip van LG heeft een compleet veranderd ontwerp, met een uitschuifbare batterij. Voor mensen die graag een extra accu bij zich dragen is dat een handige oplossing.

LG heeft zijn G5 geheel van aluminium gemaakt, net als concurrerende smartphonefabrikanten dat in de afgelopen jaren steeds vaker hebben gedaan. Door rondingen aan de randen en hoeken ziet het toestel er vriendelijk uit.

Het design van de G5 is echter bepaald niet spectaculair. Dit is geen telefoon die medereizigers in de trein zal doen opkijken, maar wel één die er degelijk uitziet en kiest voor functies boven de vorm.

Accu wisselen
Veel eerdere smartphones van aluminium en glas moesten juist een belangrijke functie opofferen: waar het een aantal jaar geleden nog normaal was dat je je telefoonaccu kon verwisselen, maakte het 'unibody-design' van nieuwere modellen dat onmogelijk.

Het uitschuiven van de accu verloopt makkelijk, al is het een stuk moeilijker om de felgele batterij zelf van de onderkant van de telefoon los te krijgen.

Accessoires
Door het nieuwe design kunnen ook accessoires (de 'Friends' van de G5) worden toegevoegd aan de smartphone. Zo heeft LG een extra accupack gemaakt waar ook fysieke cameraknoppen op zitten.

Die maakt het toestel aan de onderkant echter twee keer zo dik en zorgt verder niet voor nieuwe functies of een verbetering in de fotokwaliteit.

Ook is er een hifi-accessoire die ervoor moet zorgen dat geluid in betere kwaliteit naar de koptelefoonuitgang loopt. Voor het beperkte publiek dat high-res-audio belangrijk vindt is dat een aardige toevoeging. Het is onduidelijk of LG van plan is om nog meer insteekaccessoires beschikbaar te maken.

Smartphone
Een andere belangrijke vernieuwing van de G5 zit in de camera's. Daarvan heeft het toestel er maar liefst drie: twee aan de achterkant, en één aan de voorkant. Aan de achterkant zit een normale camera die foto's schiet in een resolutie van 16 megapixels.

De toevoeging van een tweede groothoeklens - waarmee foto's in een resolutie van 8 megapixels worden vastgelegd - is leuk bedacht. In de camera-app van de G5 kun je met één druk op de knop wisselen tussen de twee lenzen, die allebei een totaal ander fotoresultaat opleveren.

Specificaties
De G5 heeft verder net als zijn voorganger een scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, al is het formaat iets gekrompen naar 5,3 inch. Zoals verwacht zijn de specificaties weer wat opgekrikt, naar 4 GB werkgeheugen en een Snapdragon 820-processor.

Aan de achterkant van de G5 zit een vingerafdrukscanner die ook werkt als aan/uit-knop. Het lijkt te gaan om dezelfde scanner als in de LG Nexus 5X, die zeer snel en nauwkeurig werkt.

Always-on display
De software van LG lijkt niet substantieel veranderd, al kan het scherm van de G5 wel constant aan staan om de datum en tijd te tonen. Ook worden iconen getoond van apps die notificaties hebben gestuurd, maar de inhoud van de meldingen is niet te zien. Dat is een leuke, maar wel ietwat beperkte, toevoeging.

Het is ook nog onduidelijk wat voor invloed dat zal hebben op de accuduur. Sowieso is dat misschien wel het grootste vraagstuk van de G5: houdt het toestel het makkelijk de hele dag uit, of is het verwisselen van de uitschuifbare accu daadwerkelijk vaak nodig?

LG 360 VR
Bij de G5 toonde LG ook nog zijn eigen VR-headset, de 360 VR. Deze virtualrealitybril met ingebouwd scherm wordt via een usb-kabel aan de G5 gekoppeld en kan dan 360-gradenvideo's en -foto's tonen.

LG 360 VR

Bron: Nu.nl