Snelheidsrecord van KPN op het 4G netwerk

Snelheidsrecord van KPN op 4G

Op het 4G-netwerk van KPN is onlangs een downloadsnelheid van 391 Mbps behaald. Daarmee claimt de provider het snelste mobiele internet van Nederland te kunnen bieden.

KPN's hoge snelheid werd behaald tijdens een test die door de provider, Ericsson en Qualcomm werd georganiseerd op een mobiel opstelpunt in Delft. Het is de hoogste 4G-snelheid die ooit in Nederland gemeten is. Het vorige record stond ook op naam van KPN: iets meer dan een jaar geleden werd een snelheid van 297 Mbps behaald.

Om de snelheid te bereiken werd zogenaamde '3 component carrier aggregation' gebruikt. Dit is een vorm van 4G+ waarbij drie frequentiebanden tegelijk worden ingeschakeld. In dit geval werden de 800MHz, 1800MHz en de 2600MHZ frequentiebanden gecombineerd. In de praktijk zul je deze hoge snelheden nog niet bereiken op jouw smartphones. High-end smartphones die deze vorm van 4G+, ook wel LTE Cat. 9 genoemd ondersteunen zijn wel beschikbaar, maar kunnen nog niet de gebruikte modulatietechniek aan.

Maximale snelheid 4G
KPN's 4G-netwerk biedt nu nog een theoretische maximumsnelheid van 150 Mbps. Met 4G+ zit je iets hoger, op een snelheid van 225 Mbps. De snelheid in de praktijk ligt echter een stuk lager (zo rond de 30 tot 50 Mbps), omdat deze ook afhankelijk is van andere factoren. Onder andere de drukte op het netwerk en de afstand tot de antenne heeft effect op wat je toestel haalt. Met experimenten als deze hoopt KPN de snelheid in de toekomst verder te kunnen verhogen.

Door: gsminfo.nl