Investeringen telecomsector opgelopen tot bijna 4 miljard euro

De Nederlandse telecomsector heeft vorig jaar fors geïnvesteerd in het versnellen en verbeteren van de netwerken. De investeringen bedroegen samen bijna vier miljard euro. 

Branchevereniging Nederland ICT heeft dat becijferd en gepresenteerd in een zaterdag gepubliceerd rapport.

Het zou gaan om ruim 3,97 miljard euro. Per huishouden komt dat neer op een bedrag van 525 euro dat in 2013 geïnvesteerd is. Per inwoner is dat 236 euro.

Eerder schommelden de investeringen van de sector in de communicatie-infrastructuur nog rond de 2,6 miljard euro per jaar. Ook toen lag de investering per inwoner in Nederland al hoger dan in omringende landen.

Telecomgebruik

Het rapport van Nederland ICT, 'De staat van telecom' genaamd, bundelt verder vooral reeds bekende data om zo een algeheel beeld te scheppen van hoe het in Nederland met het telecomnetwerk gesteld is.

Zo valt te lezen dat ieder huishouden in Nederland inmiddels toegang heeft tot breedbandinternet, hoewel niet iedereen daar gebruik van maakt.

Ook de mobiele infrastructuur van Nederland heeft zich flink ontwikkeld, staat in het rapport. Meer dan 99 procent van Nederland kan nu gebruikmaken van 3G-netwerken en minimaal één 4G-netwerk.

Mobiele aansluitingen

Op 1 juli dit jaar had 40 procent van Nederland al toegang tot drie 4G-netwerken en 61 procent tot twee 4G-netwerken.

Het gebruik van de telecom- en internetinfrastructuur neemt de laatste tijd sterk toe, vooral door de opkomst van mobiel dataverkeer.

Begin dit jaar waren er in Nederland 10,4 miljoen smartphones en 790.000 tablets en laptops verbonden via het mobiele netwerk, bijna 6 procent meer dan begin 2013. Daarnaast zijn nog ongeveer 9 miljoen overige mobiele telefoons verbonden.

Dataverbruik

Consumenten hebben bovendien steeds vaker een abonnement met hogere bandbreedtes. Vorig jaar steeg het mobiele dataverkeer met meer dan 60 procent.

Per smartphone in Nederland werd in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 12 megabyte per dag aan data verstuurd. Dit staat gelijk aan 116 foto's die via WhatsApp worden gedeeld.

Verder bedient de infrastructuur steeds meer nieuwe toepassingen. Zo zijn er naast mobiele telefoons, tablets en computers ongeveer 1,3 miljoen andere apparaten mobiel verbonden.

Dit zijn bijvoorbeeld aan navigatieapparatuur, auto's en slimme energiemeters. Objecten zoals bruggen, sluizen en verkeersinstallaties worden ook steeds vaker via een vaste en mobiele aansluiting aangestuurd.

Door: ANP/NU.nl