Eurocommissaris wil 700 miljard in glasvezel en 5G investeren

Europese investering in 5G en glasvezel

Europa moet 600 á 700 miljard euro in digitale infrastructuur investeren om niet verder achter te raken op de Verenigde Staten en China.

Dat heeft de Europese commissaris voor digitale economie Günther Oettinger volgens Reuters op een conferentie in Oostenrijk gezegd. Dat geld moet snel in glasvezelnetwerken en 5G gestoken worden, anders "gaan we verliezen omdat belangrijke technologische vooruitgang niet meer geboekt kan worden in Europa."

Europa moet krachten bundelen
Ook brak Oettinger een lans voor één uniforme Europese richtlijn op het gebied van digitale standaarden. "We moeten de krachten die we in Europa op onze universiteiten en in onze technologische industrie hebben, bundelen. Als 28 losse landen zullen we niet sterk genoeg zijn om te concurreren met Silicon Valley en de Chinezen."

Hij voegde daaraan toe dat grote internetbedrijven als Google en Amazon in de VS zo succesvol zijn, omdat zij daar met slechts één richtlijn op het gebied van het verzamelen van data te maken hebben. Daardoor kunnen zij beter inschatten hoe zij hun klanten het beste kunnen bedienen.

Oettinger verwacht dat Europa dat binnen een paar jaar ook zal hebben. "Binnen twee jaar zullen we in Europa wetgeving hebben die de balans tussen privacy en het recht voor bedrijven om data te gebruiken, respecteert", aldus de Eurocommissaris.

Door: Nu.nl