De Yotaphone 2: Uniek toestel met 2 schermen

Op het eerste gezicht lijkt de Yotaphone 2 een gewoon toestel, voorzien van een 5 inch amoled touchscreen met een resolutie van 1920x1080, 2 megapixel camera voor en 8 megapixel camera aan de achterzijde. De bouwkwaliteit is goed te noemen, de Yotaphone 2 voelt solide aan en ligt prettig in de hand door de ronde vormen.

Zodra je het toestel omdraait valt direct een 2e scherm op, dit is een e-ink scherm. Net zoals die in vele e-readers zit. Een e-ink scherm is veel zuiniger dan als een amoled scherm. Het voordeel hiervan is dat je in de praktijk het scherm aan de voorkant minder gebruikt wat batterijbesparing oplevert. Op het 2e scherm is allerlei informatie af te lezen zoals, email, sms, agenda, tijd, weer en oproepen in één oogopslag. Er is ook de mogelijkheid om heel je Yotaphone te bedienen op het 2e scherm door de homeknop ingedrukt te houden en deze naar links te swipen. Dat werkt zeer goed, helaas heeft een e-ink scherm een lage refreshrate waardoor er zo nu en dan ghosting ontstaat.

De snapdragon 800 soc doet zijn werk goed maar is van 2013. Recente toestellen zijn voorzien van de snapdragon 801. De batterijduur is daardoor minder dan je zou verwachten. Het toestel komt met 2GB werkgeheugen en 32GB aan opslag. Dit is niet uitbreidbaar met een micro-sd kaart.

Software

De Yotaphone 2 komt met standaard Android 4.4.3, hierin is geen softwareschil verwerkt zoals Samsung Touchwiz of HTC Sense. Het voordeel hiervan is dat het soepel werkt en er makkelijker een update kan worden uitgevoerd naar nieuwere versies van Android. In de instellingen heeft Yota uitgebreide energie instellingen toegevoegd. Hierin kan je onder andere aangeven wat er wel of niet gebruikt kan worden bij een bepaald percentage.

Screenshot_2014-12-19-18-04-13.pngScreenshot_2014-12-19-18-05-10.png

Yota heeft zelf de YotaHub toegevoegd, hierin zijn de mogelijkheden in te stellen voor het 2e scherm. Dit is maximaal in 5 blokken in te delen waarin je kan aangeven wat je wilt zien. Bijvoorbeeld accupercentage, tijd, agenda en notificaties. Ook heeft Yota een aantal apps voorgeïnstalleerd zoals een reader voor e-books en een aantal simpele spellen zoals dammen en sudoku.

In de praktijk:

De batterijduur is goed, maar dat is afhankelijk van hoeveel het e-ink scherm gebruikt wordt. Het kan handig zijn om het e-ink scherm naar boven gericht te hebben als de Yotaphone op je bureau ligt om zo snel te zien wat voor afspraken of email je ontvangt. Het e-ink scherm staat ook 24/7 aan. Dit is overdag handig, helaas geeft het scherm geen licht waardoor deze in het donker moeilijk is af te lezen.

image2.JPG

De Yotaphone 2 is te bewonderen en te koop bij PHC.