Apple wil in Europa en VS mogelijk virtuele telecomprovider starten

Apple zou met zowel Europese als Amerikaanse telecomproviders in overleg zijn voor het opzetten van een virtuele telecomprovider. Die zou tussen bestaande providers wisselen voor de beste dekking.

Dat meldt Business Insider.

Een virtuele provider gebruikt de infrastructuur van bestaande telecombedrijven. In Nederland zijn bekende virtuele providers onder meer Telfort en Ben.

Apple zou op eenzelfde manier verkeersruimte willen afnemen bij de providers die de mobiele netwerken beheren. Anders dan bij veel huidige virtuele providers zou Apple volgens Business Insider echter niet het netwerk van slechts één provider gebruiken.

In plaats daarvan zou Apple zijn gebruikers laten wisselen tussen de provider die op dat moment de beste dienst heeft. Dat zou automatisch gebeuren. iPhone-gebruikers zouden Apple betalen voor gebruikte belminuten en data, Apple zou vervolgens de verschillende providers weer betalen.

Ingebouwde simkaart
Dat zou kunnen dankzij het ontbreken van een simkaart. Onlangs werd bekend dat Apple en Samsung samen met brancheorganisatie voor de mobiele industrie GSMA zouden werken aan een ingebouwde simkaart. Die maakt het mogelijk van provider te wisselen zonder dat de simkaart vervangen hoeft te worden.

Het is volgens Business Insider niet zeker of de plannen van Apple voorbij de huidige testfase zullen komen. Wel zou Apple ook al in Europa in gesprek zijn met providers over het opzetten van zijn eigen virtuele provider. Het volledig uitrollen van een dergeljke virtuele provider zou zo'n vijf jaar duren.

Volgens providers zou het in hun branche echter een publiek geheim zijn dat Apple aan een virtuele provider werkt. Wanneer het bedrijf zo'n dienst zou lanceren, zouden consumenten die daar gebruik van maken mogelijk geen abonnement meer afsluiten bij providers, maar direct bij Apple.

Voicemail
Eerder maandag ging het gerucht dat Apple aan een dienst werkt voor het omzetten van voicemails naar tekst. Dat zou volgens Business Insider een logische eerste stap zijn op de weg naar het vervangen van de telecomprovider.

Waar gebruikers nu nog een directe relatie hebben met hun provider, zou dat in het geval van Apple niet zo zijn. Omdat de provider normaal gesproken de voicemails ontvangt en opslaat, zou Apple daar bij het wisselen tussen providers een alternatief op moeten bedenken.

Apple vroeg in 2006 al patent aan op het starten van een eigen virtuele provider, en heeft dat patent sindsdien verder uitgebreid. Google biedt in de VS momenteel al beperkt een virtuele provider aan. Dat Project Fi is vooralsnog enkel beschikbaar voor gebruikers van een Nexus 6.