5 tips om je mobiele data onder controle te houden

Mobiel datagebruik onder controle houden

Mobiel internet is ondertussen niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Mails, social media-updates, breaking news en foto’s van vrienden: we kunnen ze tegenwoordig altijd op onze smartphone bekijken. Met de volgende 5 eenvoudige tips bespaar je gegarandeerd op je mobiele dataverbruik.

1. Gebruik een mobiele datateller of -alarm
Meten is weten, en dat geldt dubbel en dik voor mobiele data. Zowat alle smartphones en tablets met 4G-mogelijkheden maken het mogelijk om via het besturingssysteem een teller en bijhorend grafiekje te activeren, of zelfs een datalimiet in te stellen, waarmee je mobiele datagebruik onder controle kan houden. Of je kunt een app van je provider gebruiken voor het meten van je mobiele data; of een oplossing zoals My Data Manager. Je krijgt daarbij ook het totale verbruik tussen het begin en het einde van een maand te zien, welke apps je het meest gebruikt, en welke app de grootste dataverslinder is. In de meeste gevallen zal dat een social media-app zijn zoals Facebook, WhatsApp, Snapchat of Instagram.   

2. Schakel handmatig
Wanneer je op stap bent, is je smartphone uiteraard niet de hele tijd in gebruik. Tijdens het autorijden of fietsen, heb je die mobiele 4G-verbinding bijvoorbeeld zelden nodig. Daarom is het verstandig om je mobiele dataverbinding standaard uit te schakelen, zo verbruik je niet onnodig data. Telkens je tijd of zin hebt om je mails of social media te checken, schakel je vervolgens handmatig de mobiele dataverbinding in. Wanneer je klaar bent met je online-activiteiten schakel je die opnieuw uit. Als je daar enkele dagen op let, wordt dat gegarandeerd een automatisme. Vergelijk het met spaarzaam omspringen met je waterverbruik: je draait ook alleen maar de kraan open wanneer je water nodig hebt, en laat die niet onnodig openstaan wanneer je met iets anders bezig bent.    

3. Vermijd auto-play bij videobestanden
Veel populaire social network-apps zoals Facebook, Twitter en Instagram spelen automatisch videobestanden af wanneer je door je nieuwsfeed bladert. Uiteraard heb je nooit de behoefte om die allemaal te bekijken. Terwijl dat met een wifi-verbinding weinig uitmaakt, verbruik je daardoor mobiel wel ongewild en onopgemerkt heel wat data. Schakel de autoplay-functie voor video’s daarom standaard uit in alle social media-apps die je gebruikt. Dat doe je bij Facebook en Twitter bijvoorbeeld in het menuscherm met je persoonlijke instellingen. Nuttig is ook om in YouTube via het instellingsscherm de ‘Up Next’ functie uit te schakelen, zodat er niet langer automatisch nieuwe video’s afgespeeld worden telkens je een clip bekeken hebt.    

4. Bewaar en bespaar 
Heel wat apps beschikken over handige offline-functies. Daarmee is het mogelijk om vooraf data naar je smartphone te downloaden via een wifi-verbinding, zodat je digitale content buitenshuis zonder mobiele dataverbinding kunt gebruiken. Zo maken onder meer Spotify (Premium) en Netflix het mogelijk om je favoriete muziek, series en films via wifi te downloaden, die je dan eender waar en wanneer daarna offline kunt beluisteren of bekijken. Hetzelfde geldt voor navigatie-apps. Google Maps beschikt over een functie om kaarten van een bepaalde stad, regio of zelfs een heel land te bewaren, zodat je die offline kunt gebruiken, zonder nood van een mobiele dataverbinding.    

5. Kies een slim dataplan
Mocht je maand na maand meer mobiele data verbruiken dan de standaardhoeveelheid die in je mobiele telefoonabonnement zit, dan is het wellicht tijd om te kijken of er bij je gebruikspatroon beter tariefplan past. PHC kijkt graag naar een passende oplossing. Een oplossing die het beste past bij je spraak en datagebruik. Maatwerk dus.

Vragen
Wij van PHC helpen je graag. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden! PHC staat je graag te woord!

Partners

 • KPN
 • T-Mobile
 • Vodafone
 • Motorola
 • Anywhere 365
 • HTC
 • Blackberry
 • LG
 • Microsoft
 • Nokia
 • Samsung
 • I.X Security
 • Cisco
 • HP
 • Airwatch - VMware
 • MaaS360