Vodafone rolt eigen messagingdienst uit

Vodafone heeft aan Tweakers.net bevestigd dat het bezig is met 'een grote uitrol' van zijn eigen berichtendienst Vodafone+. De dienst komt beschikbaar voor Vodafone-branded toestellen die draaien op Android of Windows Phone.

Vodafone+ is ontwikkeld op basis van de standaard Rich Communication Services (RCS) waarmee gebruikers elkaar enriched content zoals foto, video en audio kunnen sturen.

Joyn vs. OTT

De mobiele brancheorganisatie GSMA lanceerde RCS in 2012 onder de naam joyn om tegenwicht te kunnen bieden aan OTT-spelers waaronder WhatsApp en Viber. Joyn kwam in dat jaar tevens beschikbaar in Europa waar onder meer Telefonica, Deutsche Telekom en Vodafone de standaard gingen gebruiken.

Vodafone Nederland introduceerde joyn eind 2013 onder de naam Vodafone+. Vodafone+ is compatibel met elke mobiele operator die een soortgelijke dienst op basis van joyn lanceert en is beschikbaar voor alle Vodafone-klanten.

KPN liet begin vorig jaar weten RCS te gaan ondersteunen, maar tot een eigen dienst kwam het tot dusver niet. Op de website van KPN is geen nadere informatie hierover te vinden. Telecompaper heeft KPN om een reactie gevraagd.

WhatsApp populair in Nederland

In Nederland is WhatsApp de meest gebruikte mobiele messagingdienst, zo blijkt uit recent onderzoek door Telecompaper in samenwerking met Motivaction. Ongeveer 89 procent van de Nederlandse smartphonebezitters heeft WhatsApp geïnstalleerd. WhatsApp is vooral populair onder de jeugd, maar verliest binnen deze doelgroep wel terrein aan Snapchat.

Bron: Telecompaper