Een thermische camera op je mobiel!

De Flir One heeft een thermische camera

Vlak voor het Mobile World Congress in Barcelona kondigde het Britse bedrijf Bullitt Group de CAT S60 aan, 's werelds eerste smartphone met een ingebouwde thermische camera. De betreffende cameramodule wordt geleverd door het bedrijf FLIR. Wie niet rond wil lopen met de robuuste CAT S60, kan er ook voor kiezen om zijn eigen smartphone aan te vullen met een thermische camera.

De FLIR ONE is een lichtgewicht cameramodule die op vrijwel iedere smartphone op tablet aangesloten kan worden. Met de module is het mogelijk om met je eigen smartphone warmtebeelden te kunnen maken. DE FLIR ONE, die simpelweg in een MicroUSB-poort gestoken hoeft te worden, beschikt over twee camera-sensoren. Met behulp van de FLIR ONE app kunnen vervolgens thermische foto's, panorama's en timelapses gemaakt worden.

Twee sensoren
De FLIR One is uitgerust met twee camera's. Enerzijds beschikt de ONE over een standaard camera, waarmee de fysieke details van een thermische foto's worden vastgelegd. Daarnaast beschikt de module over een speciale Lepton warmtecamera. Hiermee is het bedrijf in staat om door middel van infrarood een vrij nauwkeurige temperatuur-weergave te meten. De Lepton camera is volgens FLIR de meest compacte lange-afstand infrarood sensor die op de markt verkrijgbaar is.

​Middels kleuren geeft de thermische camera aan hoe warm bepaalde objecten zijn. De camera is zelfs in staat om op afstand de warmte te meten van objecten met een nauwkeurigheid van een halve graad Celsius. Door bepaalde gebieden op de foto te selecteren, toont de app direct hoeveel graden het betreffende oppervlak is. Dit kan zelfs nog nadat een foto is gemaakt, geraadpleegd worden.

Toepassingsmogelijkheden
De thermische camera in de FLIR ONE visualiseert de voor het oog onzichtbare warmte en kan warmtemetingen doen op een afstand van maximaal 15 tot 30 meter.  De warmtebeeldcamera kan zelfs door bijvoorbeeld rook heen 'kijken', wat uiteenlopende toepassingsmogelijkheden biedt. In de bouw kunnen thermische camera's bijvoorbeeld gebruik om warmteverlies bij ramen en deuren te detecteren, het opsporen van vocht en plekken met slechte isolatie en het waarnemen van oververhitting bij elektrische apparaten.

Beschikbaarheid
Hoewel de FLIR ONE reeds al een tijd beschikbaar is, kan de module enkel nog in Amerika besteld worden. Gezien FLIR zelf op het Mobile World Congress aanwezig is en de interesse voor de CAT S60 smartphone groot is, is het niet onwaarschijnlijk dat het bedrijf de module ook op korte termijn in Europa beschikbaar zal gaan maken. FLIR

Door: gsmhelpdesk