T-Mobile test 4G snelheid met 3G frequentie

Krachtiger netwerk
T-Mobile doet een test om de snelheid van 4g verhogen door gebruik te maken van de frequentie van 3g. De theoretisch maximale snelheid gaat dan van 225Mbit/s naar 300Mbit/s. Smartphones moeten daarvoor ondersteuning hebben voor lte band 1

T-Mobile mag dat gaan doen, omdat in het verlengingsbesluit van de 3g-frequenties, dat vorige week van kracht werd, staat dat de vergunning 'technologie-neutraal' wordt. Dat betekent dat providers zelf mogen weten welke technologie zij op die frequentie aanbieden. T-Mobile gaat 10MHz van de 20MHz die het heeft in de 2100MHz-band gebruiken voor 4g.

De provider zegt dat het kan, maar woordvoerster Kathleen Loods claimt tegen Tweakers dat het wat betreft capaciteit 'nog lang niet nodig is'. "Elke 4g-locatie van T-Mobile in Nederland is hierop voorbereid." Dat kan doordat masten zijn uitgerust met singleran-zendapparatuur. T-Mobile 4G

4G en 3G netwerk
Als de provider 4g op 2100MHz gaat inzetten, houdt T-Mobile rekening met de drukte op het 3g-netwerk. "Het kan in gebieden waar het bel- en dataverkeer via 3g niet extreem hoog is, anders hebben we meer dan 10MHz nodig voor 3g op 2100MHz, naast de 3g op 900MHz. Het dataverkeer op 3g neemt echter gestaag af en voor belverkeer is niet zoveel spectrum nodig."

Daardoor is 4g op 2100MHz mogelijk in meer dan de helft van Nederland, zegt de provider. Deze 'lte band 1' is de derde frequentieband die T-Mobile actief zal gebruiken voor 4g. Het maakt primair gebruik van de 1800MHz-frequentie en als aanvulling daarop begon het vorig jaar met 4g op 900MHz. T-Mobile is de eerste Nederlandse provider die spreekt over 4g op 2100MHz. Vodafone is ook bezig met 4g tot 300Mbit/s, maar dat verloopt via 2,6GHz-frequenties, KPN heeft daar ook mee getest.

door: tweakers.net